Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många bränder på S:t Ilian

Elva bränder har anlagts på S:t Ilians skola de senaste veckorna. Elever och skolpersonal är rädda att det ska skada skolans rykte.

– Alla är trötta på det här: att larmet går och att vi måste utrymma och ställa upp utanför, säger sjundeklassaren Joslyn Kaya.

Det har brunnit i papperskorgar som sitter i korridorer och på toaletter. Inga materiella skador har uppstått, förutom sot i taket, och bränderna har kunnat släckas av elever och skolpersonal.

Bränderna har startat när eleverna varit på lektion och fyra gånger har rökutvecklingen varit så kraftig att brandlarmet gått och skolan fått utrymmas.

Första branden inträffade fredag 15 april, just innan påsklovet. När eleverna kom tillbaka till skolan förra tisdagen fortsatte problemen.

Skolan kontaktade då polisen och gjorde efter ytterligare ett antal bränder en polisanmälan.

Varför polisanmälde ni inte direkt?

– Vi gör nästan aldrig det, vi vill tänka igenom det först, men vi polisanmäler alltid när ett brott begåtts, säger rektor Ewa Johansson.

– Vi pratade med eleverna direkt och agerade på olika sätt, det tycker vi är viktigast.

Man har bland annat kontaktat brandskyddsmyndigheten.

– Vi vet inte vem som ligger bakom bränderna, antagligen någon som mår dåligt.

Elever och föräldrar har informerats. I fredags hölls en elevsamling i matsalen där lärare inskärpte allvaret i det som hänt. Eleverna har också diskuterat saken i sina mentorsgrupper.

I måndags skickades ett brev till elevernas föräldrar.

Skolan har tagit till åtgärder för att minska den fysiska risken för fler bränder.

Papperskorgarna i allmänna utrymmen är borttagna, och fritidsledare och annan skolpersonal som inte undervisar patrullerar korridorerna under lektionerna.

– Det är definitivt inte bra att det brinner, det är så klart allvarligt men jag känner mig trygg i att vi har bra koll på brandsäkerheten på skolan. Vi har nyligen reviderat vår brandskyddsplan, säger Ewa Johansson.

Bränderna stör eleverna.

– Det är jobbigt eftersom det påverkar lektionerna, säger Abdo Mahmoud som går i åttonde klass.

– Särskilt för oss nior som pluggar för att få bra slutbetyg. Det försvann tid från nationella provet när vi utrymde, säger Joakim Pärlesköld.

Joslyn Kaya tillägger att hon blev rädd den gången det brann så mycket att rök vällde ut genom dörrarna.

För fem år sedan drabbades S:t Ilians skola av nio anlagda bränder som uppmärksammades i massmedierna.

Eleverna som VLT pratade med i går är oroliga att de nya bränderna ska ge skolan negativ publicitet igen och att det kan leda till att ryktet försämras.

– Jag har hört elever från andra skolor prata om skolan och bränderna, säger Abdo Mahmoud.

S:t Ilians skola har årskurser 6–9. Intill skolan finns också en förskola.