Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Många flydde ut på gatorna”

När Åsa Hellman från Västerås, som bor och studerar i Tokyo, packade inför en ledig skidhelg började allting skaka. Jordbävningen slog till.

20-åriga Åsa Hellman berättar om skalvet och dess följder:

– När den första och kraftigaste kom – även de som kom strax därefter – i fredags så var jag ensam hemma. Jag är väldigt glad över att jag hann komma hem från skolan, det var ungefär en halvtimme tidigare. Jag hade börjat packa inför min och värdfamiljens resa till Nagano för en skidhelg när plötsligt allting börjar skaka.

Åsa Hellman bor sedan i januari hos en japansk värdfamilj i Sumidadistriktet i Tokyo, hon kom till Japan i januari för att studera japanska och uppleva den japanska kulturen. Nu är framtiden mer oviss. Hon berättar om sekunderna efter det förödande skalvet:

– Jag började genast tänka igenom sakerna man ska göra vid en jordbävning som jag hört, bland annat öppna dörrar och fönster. Den smartaste reaktionen efter det hade nog varit att huka sig under ett bord men jag var i ett förvirrat tillstånd så jag sprang ut för att se vad japanerna i närheten gjorde. Såg att många flydde ut på gatorna så jag stod kvar vid ingången av huset och höll i mig. Allting skakade och husen svajade och alla behövde hålla i någonting för att hålla sig stående. Bitar av hus lossnade som föll ut på gatan. Det kändes inte som att det var på riktigt först. Det slog mig efter ett tag att jag trodde jag skulle dö men sedan lugnade den värsta jordbävningen sig, då var jag mest skakig och i chocktillstånd.

Lyckligtvis var Åsa Hellmans värdfamiljs hus nybyggt och klarade skalvet bra. Ett piano flyttade sig en halvmeter. Några saker ramlade ner på golvet. Värre gick det för grannen, mor till kvinnan i Åsa Hellmans värdfamilj:

– Hela hennes hus är förstört inomhus, väggarna höll. Det huset är precis bredvid vårt.

Nu bor mormodern och några andra från värdfamiljens släkt också hos Åsa Hellmans värdfamilj.

Hon har bara tittat ut, inte varit ute själv eftersom värdfamiljen av säkerhetsskäl vill hålla alla samlade inomhus. Endast kvinnan i värdfamiljen har varit och handlat. I affären tar man bara in två-tre kunder åt gången, det är en stor spricka i golvet.

Åsa Hellman har efter skalvet nått sin familj hemma i Västerås och sina vänner för att tala om att hon är oskadd:

– Jag mår bra. Var länge i chocktillstånd men nu har det övergått till en oro om vad som kan hända härnäst. Jag förstår inte så mycket av vad de säger på Japans massmedier och det är ganska oroande, men jag får höra en del från värdfamiljen som pratar lättare japanska med mig. De får varningar också på deras mobiler när det kommer efterskalv. Det kommer varningar också på tv.

Hon fick inte kontakt med en japansk kompis i kuststaden Chiba, men det var bara trasiga telefonledningar; kompisen mår bra. Vännerna i Tokyo mår också bra.

Åsa Hellmans oro gäller nu kärnkraftverket:

– Min värdfamilj verkar mest orolig över flera jordbävningar men de har pratat en del om kärnkraftverket också. De försöker nog mest hålla lugnet och de har än inte varnat oss runt där jag bor. Hoppas verkligen att det inte blir värre.

Frågan om hon bör åka hem är öppen:

– Några kompisar i Sverige har sagt att de vill att jag åker hem men jag har för tillfället inga tankar på att göra det. De har dock fått mig att tänka till lite extra. Kommer det någon varning angående kärnkraftverket då är det något jag nog bör göra.