Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många företag kan inte hitta rätt personal

Den här veckan är vi socialdemokrater på jobbresa i Västmanlands län. För oss är det viktigt att ha en aktiv dialog med företagare för att ta del av tankar och idéer om hur vi tillsammans kan utveckla och stärka näringslivsklimatet i vårt län.

Annons
Stämmer inte. Företag hittar inte rätt personal.

Att företag kan växa är helt centralt för Sveriges och Västmanlands välstånd eftersom det är där som majoriteten av de nya jobben växer fram. Under de senaste 20 åren har de flesta jobb skapats inom små och medelstora företag. För oss är företagens villkor inget särintresse utan en helt avgörande fråga för Sverige välstånd och utveckling. Det måste bli lättare att starta, driva och växa som företag.

Idag är över 400 000 arbetslösa, samtidigt som många företag vill anställa men inte hittar rätt kompetens. En rapport från Svenskt Näringsliv i Västmanland visar att var femte rekryteringsförsök i länet misslyckas.

Svårigheten att rekrytera får allvarliga följder. Tre av tio företag uppger att de tvingas minska sin produktion. Lika många fick tacka nej till order eller uppdrag. Nästan fyra av tio företag som har haft svårighet att rekrytera uppger att problemet ledde till att en planerad expansion förhindrades.

Det är uppenbart att regeringens förda politik har misslyckats. Vi socialdemokrater har åtgärder mot rekryteringsgapet, som fler platser inom högskolan, vuxenutbildningen, traineejobb och yrkesintroduktion inom bristyrken. Vi vill också underlätta för företag att anställa fler. Därför vill vi att staten tar över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. Det skulle innebära en stor ekonomisk avlastning för många företag.

Vi vill också inför kortare betalningstider mellan företagare. Det kan vara svårt att behöva ligga ute med pengar. Därför vill vi införa 30 dagars betalningstid också mellan företag, utan friskrivningsmöjligheter.

Vi vill underlätta kapitalförsörjningen för företag. Det gör vi genom att inrätta en riskkapitalfond för innovativa småföretag, kartlägga kapitalförsörjningen i syfte att stärka samordningen och införa ett riskkapitalavdrag.

Stödet till innovativa företag måste bli bättre för företagens produktutveckling. Vi ser till exempel en ökning av idéer med ny teknik inom vård- och omsorgssektorn. Här har kommuner och landsting en viktig roll att spela, exempelvis när det gäller test i vård- och omsorgsmiljö.

Vi socialdemokrater har en vass politik för jobb och företag. Men vi vill vässa den ytterligare. Därför är vi ute på en jobbresa och träffar representanter för olika företag som ABB, Sandvik och Ramnäs Bruk för att nämna några. Sverige behöver en regering som satsar på jobb och företag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons