Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många lider av störande ljud

Inte bara hörselskadade lider av att inte höra vad som sägs – 4 miljoner av svenskarna anser det som ett problem.

Inte bara starka ljud, som på en rockkonsert, skadar. Det gör även ljud som stör det talade ordet, på restauranger, på arbetsplatser eller i lektionssalar.

Därför har Hörselskadades Riksförbund, HRF, dragit ut på turné. I går var det Västerås tur, med föredrag och diskussion med lokala politiker.

–Samtalsstörande ljud förstör inte hörseln, men det får negativa konsekvenser, sa Hans Ericsson, generalsekreterare på HRF.

Konsekvenserna är allt från sämre koncentrationsförmåga, irritation, trötthet, huvudvärk till att det påverkar inlärning.

Att det blir svårare att komma ihåg saker när man måste kämpa för att höra vad som sägs är en ganska ny kunskap.

Därför behövde politikerna Bengt-Åke Nilsson (FP) och Anders Teljebäck (S) inte skämmas när de tillstod att de inte tänkt så mycket på ljudmiljön hittills. Men båda lovade bättring.

–Varken Anders eller jag vill ha en dålig arbetsmiljö för våra anställda och vi avstår inte av ekonomiska skäl att förbättra den, sa kommunalrådet Nilsson och syftade då särskilt på för-skolepersonal och lärare.

– Vi kan inte påverka lokalerna i privata skolor, men vi kan föregå med gott exempel i de kommunala skolorna, lovade Anders Teljebäck.

HRF-kampanjen går under namnet Befria samtalet och syftet är bland annat att få politiker att förstå hur viktigt det är att bygga ljudmässigt rätt – kanske är HRF på väg att lyckas i Västerås?

– Jag kan checka in mellan varven och se om det hänt något, hotade HRF:s vice ordförande Birgitta Tell, som arbetade som sjukvårdschef i Landstinget Västmanland fram till 2000.

Kakafoni - störande ljud

Buller, det vill säga oönskat ljud oavsett ljud-styrka, är det miljöproblem som påverkar flest männi-skor i Sverige.

Varannan arbetstagare upplever att ljudmiljön är

ett problem på jobbet varje dag eller varje vecka.

Ljudet av andra människor stör mest på jobbet.

Varannan svensk har ofta eller ibland svårt att höra och samtala på kaféer och restauranger.

Fyra av tio svenskar har ofta eller ibland svårt att

höra vad andra säger på jobbet.

En av tre svenskar har ofta eller ibland svårt att höra vad som sägs i samlings- och lektionssalar.

Nästan en tredjedel av lärarna/förskolärarna har svårt att höra på möten och sammanträden.

Källa: Kakafonien. En rapport om störande ljud och samtalsvänliga miljöer utgiven av HRF