Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många nobbar ambulans vid hjärtinfarkt

I Västmanland tar nästan var femte, 18 procent, inte ambulans till sjukhuset vid större hjärtinfarkter.

Det visar nya uppgifter som Hjärt-Lungfonden presenterat. Den rekommenderar att alla med misstänkt hjärtinfarkt bör anlita ambulans, så att behandling kan påbörjas redan under färden.

– Ring omedelbart 112 om någon drabbats av hjärtinfarkt. Att ta sig till sjukhuset på egen hand är inget alternativ, då kan det vara för sent, säger Staffan Josephson som är generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fyra av fem hjärtinfarktspatienter i Västmanland, 82 procent, med större hjärtinfarkter kom med ambulans till sjukhuset 2010. Det innebär att 18 procent fick skjuts av en närstående, åkte taxi eller tog sig till sjukhuset på annat sätt. I hela riket var det 81 procent som kom med ambulans till sjukhuset.

Hjärtinfarkt är den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige för både män och kvinnor. Årligen inträffar cirka 37000 hjärtinfarkter och 9 600 personer dör i hjärtinfarkt.