Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många oroliga för mässling

Risk för mässling i Europa gör att många västeråsare nu vill vaccinera sig inför semesterresan. På Aros Vaccin är det kö varje kväll.

För drygt en vecka sedan tog vaccinet slut och några av de köande fick komma tillbaka några dagar senare då nytt vaccin hade beställts hem.

Efterfrågan har varit stor de senaste tre månaderna då rapporter kommit om utbrott av mässling i flera länder i Europa, bland annat Frankrike, Spanien, Tyskland, Italien och Storbritannien.

– Mässling är en allvarlig sjukdom, säger Thomas Vikerfors, klinikchef på infektionskliniken och t f smittskyddsläkare.

Han säger att utbrotten beror på att flera av länderna haft en bristfällig täckning när det gäller mässlingsvaccinering,

– Om man inleder vaccinering men inte vaccinerar 100 procent finns risk för epidemier, säger han.

Frågor om mässling kommer till både vårdcentraler och till lasarettet, men nu under semestertider är det i stort sett bara privata Aros Vaccin som utför resevaccinering i Västerås. Där är det drop in-öppet på kvällar måndag–onsdag.

– Mässling är oerhört smittsamt och vuxna som drabbas blir rejält sjuka, säger Björn Lundahl på Aros Vaccin.

Den som ska resa utanför Skandinavien och inte haft mässling eller blivit vaccinerad bör ta en spruta, råder han.

I Sverige är många skyddade. Födda före 1965 har ofta haft mässling som barn och är immuna. Födda 1965–1970 har inte alltid ett skydd och kan behöva två doser, medan födda 1971–1982 behöver en dos. De som är födda efter 1982 har fått två doser under uppväxten och behöver inget vaccin. Små barn kan ta en spruta från nio månaders ålder.

Fakta: Mässlingen

Mässling yttrar sig som feber, snuva och hosta. därefter kommer utslag på kroppen och irritation i ögonen. Det kan leda till följdsjukdomar som hjärn- öron- eller luftrörsinflammation. Sedan årsskiftet har 20 fall av mässling konstaterats i Sverige. 14 av dem var ovaccinerade.