Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många p-syndare i länet

Högen med obetalda p-böter hos Kronofogden i Västmanland är stor, närmare bestämt 5060 obetalda p-böter bara här i länet. 883 länsbor är skyldiga över 6 miljoner kronor tillsammans. Många för bilar de inte själva äger.

Alena Koren, verksamhetscontroller på Kronofogdens huvudkontor i Sundbyberg, talar om fenomenet bilmålvakter. De står bakom många av de obetalda parkeringsskulderna hos Kronofogden.

Det är personer som har bilar registrerade på sig, men som de inte äger. Därför är bilarna också omöjliga att beslagta för Kronofogden.

– De är skyldiga miljoner kronor, men vi kan aldrig hitta några tillgångar. Vi misstänker ofta någon form av olaglig verksamhet, säger Alena Koren.

Hon efterfrågar en lagändring, för i dag finns det en lucka i lagen som gör det möjligt att registrera en bil man inte äger.

– Vi utreder tillgångar, åker ut till bostaden, försöker utmäta och reglera skulden. Men problemet med bilmålvakter är att bilen inte finns där de bor eftersom den används av någon annan.

Bevisbördan ligger hos Kronofogden.

– Det är mycket pengar det handlar om, det är miljoner som preskriberas varje år. Och det är staten och kommunen som förlorar de pengarna.

Men p-böterna kan också handla om 200 kronor på en egen bil som inte betalas och sedan växer till en mycket större summa.

– Det finns sådana fall där vi inte kan utmäta bilen eftersom personen behöver den för att ta sig till jobbet. Då får de fortsätta köra och vi kan ingenting göra.