Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många småföretagare är fast i gamla system – försvårar digitalt pappersarbete

Fyra av tio småföretagare i Västmanland rankar administration som den viktigaste arbetsprocessen att digitalisera under de närmaste tre åren. Men många uppger att de är inlåsta i sina nuvarande system, vilket står i vägen för den nya tekniken.

I en undersökning bland landets småföretagare som Visma har gjort, svarar drygt var tredje tillfrågad i Västmanland, 37 procent, att administration som bokföring, fakturering samt löne- och tidrapportering bör skötas med digital teknik i större utsträckning än i dag.

Samtidigt uppger 29 procent av småföretagarna i länet att deras största utmaning när det gäller just digitalisering är att de är låsta till de lösningar och system de använder i dag. Motsvarande siffror för landet som helhet är 26 respektive 28 procent.

– Digitaliseringen innebär stor utvecklingspotential för både småföretagen själva och landet som helhet. Att de börjar digitalisera sina verksamheter är därför en viktig framtidsfråga, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

Svenska småföretag ligger också efter sett ur ett europeisk perspektiv. Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat ligger bara 11 procent av de svenska småföretagen på en avancerad nivå när det gäller digital teknik, vilket är en lägre siffra än i något annat nordeuropeiskt land och långt under EU-snittet på 17 procent.