Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många smitningar i år - men här går tjuven bet

Nu har flera bensinstationer i Västerås tröttnat på att bilister tankar utan att betala. På några mackar krävs förskottsbetalning eller att legitimation lämnas in före tankning – något som är mycket ovanligt i Sverige.

– Bensinsmitningarna var ett jätteproblem för oss. Under en månad hade vi smitningar varannan dag. Jag förlorade 10 000–12 000 kronor den månaden, berättar Magnus Blomgren, ägare till Preem-macken på Stockholmsvägen.

Han tog då beslutet att kunderna måste lämna in körkort eller kontokort innan de får tanka. Nu är problemen borta.

Polisen ser allvarligt på brotten

 – Vi tar självklart bensinsmitningarna på stort allvar, som vi gör med alla brott. Men man kan fundera över om mackägarna tar det på lika stort allvar, säger Per Björklind, biträdande sektionschef på primärutredningssektionen vid polisen i Västerås, och förtydligar:

– När mackar anmäler en smitning skickar vi ut en skrivelse och ber dem att komma in med övervakningsfilmer. I häpnadsväckande många fall besvärar de sig inte med att skicka in filmerna.

– Och om filmer väl kommer in är de oftast av så väldigt dålig kvalité att det är nästan omöjligt att identifiera tjuvarna.

Per Björklind säger att han får in anmälningar om bensinsmitningar så gott som dagligen. Han tycker att det är bra att vissa mackar har infört förskottsbetalning eller legkontroll.

– Det är ett strålande sätt att komma åt problemet. Jag vet att det inte är så enkelt av marknadsmässiga skäl, men det är ett bra sätt att stoppa tjuvarna.