Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill nog betala högre skatt

De senaste årens politik har gjort att ensamstående föräldrar, äldre med låga pensioner och andra låginkomsttagare har halkat efter. I stället har höginkomsttagare varit de stora vinnarna.

Det vill vi ändra på. Den budget som Vänsterpartiet har förhandlat fram med regeringen gör Sverige mer rättvist.

Det kommer att förbättra många människors ekonomi och göra vardagen lättare.

Särskilt är det kvinnor som har halkat efter ekonomiskt de senaste åren. De allra flesta ensamstående föräldrar är kvinnor och även bland fattigpensionärer är de flesta kvinnor.

Försämringarna av sjukförsäkringen har drabbat fler kvinnor än män. Att satsa på de grupperna är feministisk politik i praktiken.

I den nya budgeten har Vänsterpartiet fått igenom att den lägsta ersättning i föräldrapenningen höjs, högre sjuk- och aktivitetsersättning och gratis läkemedel för barn och unga under 18 år. Det gäller alla de läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.

Barns tillgång till medicin ska inte avgöras av föräldrarnas ekonomiska situation. Alla barn ska ha rätt till medicin i vårt Sverige.

Vi har även sett till att underhållsstödet höjs med 300 kronor i månaden från 1 januari, en ökning med drygt 20 procent. Det är det stöd som staten betalar till ensamstående föräldrar när inte den andra föräldern betalar sin del.

På tjugo år har det bara höjts med 100 kronor. Höjningen nu gör det lättare för ensamstående föräldrar att få ekonomin att gå ihop.

För många barn kan det innebära att man får en ny vinterjacka som mamma annars inte hade haft råd med.

Även bland pensionärer är det många som har det ekonomiskt svårt. Alla pensionärer som har en inkomst under 20 000 kronor får nu sänkt skatt. För dem som har lägst pensioner ska skatteklyftan helt tas bort så att de inte betalar mer i skatt än löntagare. Även bostadstillägget för pensionärer ska höjas, något som Vänsterpartiet har drivit i förhandlingarna.

I äldreomsorgen sliter de anställda hårt för att räcka till, tyvärr är de alldeles för få anställda. Det vill vi ändra på så att kvalitén och arbetsvillkoren förbättras.

I förhandlingarna med regeringen fick vi igenom två miljarder kronor till fler anställda i äldreomsorgen. Det blir mer tid att ge äldre det stöd och hjälp de har rätt till.

Vi har även sett till att det blir en stor satsning på tryggare förlossningsvård och ett ökat stöd till kvinnojourerna.

I samband med budgeten gjorde vi även vår överenskommelse med regeringen om en välfärd utan vinstintresse. Den är ett stort steg för en välfärd att lita på.

För oss har det varit avgörande att A-kassan höjs, att FAS 3 avvecklas och att stupstocken i sjukförsäkringen tas bort. Vilket också är vad regeringen och Vänsterpartiet föreslår gemensamt i budgeten.

Personer som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden får nu betala lite mer i inkomstskatt och det införs en särskild bankskatt. Fler kommer att få betala statlig inkomstskatt eftersom gränsen för när statlig skatt ska betalas inte skrivs upp lika mycket som tidigare.

Det är förändringar som dessa grupper har råd med. Jag tror många av dem själva tycker det är ett lågt pris att betala för att få en bättre välfärd, mer jämställdhet och mindre barnfattigdom – för ett rättvisare samhälle helt enkelt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel