Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill pluggaoch bo i Västerås

Rekordmånga i landet är antagna till höstens högskoleutbildningar. Också här är utbildningarna populära, vilket ställer till det för bostadsbolagen.

Annons

Knappt 17 000 är antagna till höstens utbildningar på Mälardalens högskola.

Det är en ökning från förra året med drygt 150. Vad ökningen beror på finns det inget riktigt svar på, men Susanne Rönnemark Nording på Mälardalens högskola har sina aningar.

– Dels är det stora ungdomskullar, dels kan det bero på att arbetsmarknaden inte är så positiv, säger Susanne Rönnemark Nording.

Hon berättar vidare att man från Högskolan har gjort många insatser för att få fler sökande till sina utbildningar.

De mest populära utbildningarna är sjuksköterske- och sjukgymnastprogrammen. Till sjuksköterskeprogrammet har det tidigare varit många i närområdet som sökt, men det är också många som kommer utifrån.

För dem som flyttar in till Västerås för att plugga finns en bostadsgaranti: är du antagen till en utbildning ska du också få någonstans att bo. Bostadsgarantin har funnits sedan 1993 och har uppfyllts varje år.

Lars-Erik Bengtsson på Bostad Västerås är hoppfull om att det ska gå också den här gången.

– Det brukar alltid vara en kamp in i det sista, men jag hoppas innerligt att vi lyckas. I dagsläget vet vi inte hur många som kommer utifrån, men vi kommer att ha en högtrycksperiod i några veckor framöver, säger Lars-Erik Bengtsson.

På Bostad Västerås webbsida är siffran för lediga studentbostäder ständigt sjunkande.