Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Månhuset följde med Fuglesang ut i rymden

Det har stått i Västerås och uppe på Globen. Och när Christer Fuglesang for ut i rymden följde det också med. Nu ska konstnären Mikael Genbergs omtalade månhus till världsutställningen i Shanghai.

Arbetet med månhuset började 2002 och sedan dess har det synts i fler medier än de flesta andra röda kåkar med vita knutar. Nu ska huset till World Expo i Shanghai – som ett pit stop innan den planerade installationen på månen 2013.

– Det känns ju självklart jättebra. Det här hade jag ju inte trott när jag började. Klart man hade visioner, men man vågade ju inte hoppas på världsutställningen för några år sedan, då kändes det otroligt avlägset, säger Genberg.

Konstnären tror att det är enkelheten med det lilla huset som gör det så tilltalande – och inte minst omtalat.

– För oss är det ju en del av den svenska folksjälen. Ett rött hus med vita knutar. Men för andra, amerikaner, asiater, eller människor i arabländerna är det ju något helt annat. Hade det varit för komplext och kunnat kopplas ihop med annat hade det nog inte varit lika framgångsrikt.

Förra veckan syntes huset i kinesisk tv inför miljonstals tittare. Nu måste Genberg sista-minuten-lösa massvis av pappersexercis och ordna en bunt visitkort tryckta på kinesiska. Nästa vecka bär det av till Shanghai.