Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen greps sex mil från gränsen

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

En lastbilschaufför från Luleå – Ulf Larsson – larmade polisen om att de båda män som misstänks för Västeråsmordet var på flykt mot finska gränsen.

Han hade hört efterlysningen i radio och upptäckte vid 13-tiden på onsdagen den vita Saaben som körde i ilfart på E4 norrut.

Chauffören hade kommunikationsradio i sin timmerbil och larmade polisen via Lastbilscentralen i Luleå. Fyrtio polisbilar sökte Västeråsbilen, som vid 16-tiden stoppades strax söder om Kalix, cirka sex mil från finska gränsen.

Larsson var med sitt timmerlass på väg mot Kalix när han i bilradion fick höra att en vit Saab sattes i samband med mordet i Västerås.

– Jag antecknade omedelbart numret, jag har för vana att göra det. Den här gången gällde det ju dessutom två som var misstänkta för mord. En timme senare vid 14-tiden – fick jag plötsligt se den efterlysta Saaben vid en vägkorsning på E4:an.

– Det kan väl inte vara sant, tänkte jag och när jag körde förbi radiolarmade jag Lastbilscentralen, där jag arbetar.

En stund senare blev jag omkörd av Saaben. Jag körde hela tiden efter bilen och såg att det var två män i den. Passageraren vände sig om flera gånger och verkade orolig. Min tanke var att de var på väg till Finland, men jag förstod att de skulle hinna gripas innan de hann över gränsen.

Luleåpolisen larmade omedelbart polisdistrikt längs hela Norrbottenskusten, sedan man fått larm från Lastbilscentralen.

– Inom 10 minuter fanns ett 40-tal bilar runt om i Norrbotten ute på spaning samtidigt som vägspärrar upprättades, säger förste polisassistent Gustav Åberg, vid Luleåpolisen.

De båda efterspanade kunde gripas på en bro. De blev omringade av polisbilar!

De misstänkta mördarna måste ha hållit mycket höga hastigheter under resan från Västerås i den mördade socialassistentens bil. Det är 108 mil mellan Västerås och Kalix. Denna sträcka klarade männen av på drygt 14 timmar med tankningar och andra uppehåll.

Bilen rullade alltså genomsnittligt omkring 80 kilometer i timmen, en mycket hög medelfart på hala vintervägar.