Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Männen planerade råna även den mördades vän

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

De båda mordmisstänkta träffade en av den mördades bästa vänner dagen före dådet. 

VLT 3 februari 1968.

Tjugoåttaårige schweizaren Achille Clot och 30-årige västtysken Johannes Grums, som är häktade för rånmordet på västeråsaren Rolf Stålhammar, planerade ytterligare ett rån samma natt!

De stal den döde socialassistentens bil och körde mot Stockholm i avsikt att råna också en av den mördades bästa vänner, en 48-årig överläkare!

Vid Ulriksdal ändrade männen sig och inledde i stället 110-milaflykten mot finska gränsen vid Haparanda. Clot och Grums erkände detta i slutskedet av den 14 dagar långa mordutredningen i Västerås.

Mordutredarna anser att dramat i villan vid Vallgatan i Västerås sent på kvällen den 9 januari nu är helt klarlagt.

Eventuella utlåtanden från Statens kriminaltekniska laboratorium, som undersökt säkrade spår, saknar faktiskt betydelse. Polisen väntar nu närmast på obduktionsprotokollet, som ännu inte anlänt från rättsläkarstationen i Uppsala.

Achille Clot och Johannes Grums hade av allt att döma räknat med att Rolf Stålhammar skulle haft mycket pengar hemma. De blev besvikna, när de endast fann ett par hundra kronor i villan.

Männen räknade sannolikt med att läkaren i Stockholm, som Grums kom i kontakt med redan 1964 och som båda träffat i Stålhammars villa dagen före mordet, skulle ha betydligt mera pengar. Det är inte klarlagt varför de ändrade sig i Ulriksdal. Västtysken beordrade dock schweizaren att köra E4 norrut i stället.

Både Clot och Grums är hemmahörande i Kassel. Västtysken är straffad för flera förmögenhetsbrott. Schweizaren, däremot, är inte "känd". Han har dock en gång varit misstänkt för checkbedrägeri.

Männen reste in i Danmark den 7 december förra året. Grums hade tidigare förvisats på livstid från landet. Ingen av dem hade pengar och de inledde därför en omfattande stöld- och inbrottsserie.

Två danska polismän har förhört de båda häktade i Västerås. Männen har därvid erkänt omkring 200 (!) inbrott i villor och sommarstugor. De stal bland annat varsitt jaktgevär, vilka de tänkte använda som vapen om de överraskades vid någon kupp. Vid ett tillfälle avlossade en av männen av misstag ett skott i samband med inbrott. De gömde vapnen i Danmark innan de den 3 januari tog båt över till Göteborg.

Varken Grums eller Clot hade kontanter när de anlände till Sverige. De gjorde sex villa- och sommarstugeinbrott i Göteborgstrakten för att skaffa pengar men också för att få husrum.

En del av stöldgodset pantsatte de och ansåg sig därefter ha råd att ta in på hotell den 6 januari. Därifrån smet de två dagar senare utan att betala.

Männen tog tåg till Västerås i avsikt att träffa Rolf Stålhammar, som Grums kände sedan 1964.

De anlände på kvällen den 8:e januari (måndag) och sökte upp Stålhammar i dennes villa Vid Vallgatan. Grums visste inte att västeråsaren bytt namn under senare år och frågade Stålhammars hyresgäst och granne Oskar Larsson efter "Olsson".

Männen anlände till Vallgatan när Stålhammar hade besök av läkaren från Stockholm och en god vän från Västerås. Både Grums och Clot fick bo kvar i Stålhammars lägenhet natten till tisdagen.

På tisdag morgon skjutsade Rolf Stålhammar ner männen till city och själv tjänstgjorde han på socialförvaltningen under dagen. Vid 13.30-tiden uppsöktes han av Clot som fick låna 200 kronor. Schweizaren fick en postanvisning, som han tog ut samma dag.

De båda männen "drev" på stan på eftermiddagen. På en barservering bestämde de sig för att råna Stålhammar och gjorde upp en relativt detaljrik plan. Schweizaren hade ett skavsår på ena foten och männen kom överens om att utnyttja detta. De skulle be Stålhammar hjälpa till att sätta på ett plåster på såret och då överfalla honom. Männen enades om att överfallet skulle ske vid 23-tiden samma dag.

Strax efter kl. 19.30 tog de taxi vid Centralen. Chauffören Nils Nordmark körde dem till Vallgatan 15, dit de anlände strax före kl. 20. Stålhammar var ensam hemma. De tre männen satt i flera timmar och pratade i biblioteket. De såg på TV och Stålhammar bjöd gästerna på whisky.

RAGLADE GENOM BOSTADEN

Var gång Rolf Stålhammar lämnade männen ensamma några minuter förde de båda en viskande diskussion om hur överfallet skulle gå till. De fann att en stengodsstatyett – den väger drygt ett kilo – skulle vara användbar som vapen. Statyetten, som föreställde en läsande munk, stod i biblioteket.

Strax före kl. 23 började schweizaren tala om sin skadade högerfot. När Stålhammar gick ut för att hämta plåster gömde schweizaren statyetten bakom ryggen. Stålhammar återvände in i biblioteket, satte sig på huk framför Clot och började syssla med plåsterlappen. Då gav Clot honom ett våldsamt slag i huvudet.

Stålhammar föll men lyckades ta sig upp på vingliga ben. Han stödde sig mot en möbel i biblioteket. Schweizaren gav honom då ytterligare ett slag mot huvudet. Statyetten krossades.

Den nära nog medvetslöse Stålhammar – han erhöll bland annat en skallspricka – försökte han fly från angriparna. Han raglade genom matrummet och mot ytterdörren. Grums sprang samma väg efter honom och grep tag i västeråsaren bakifrån invid dörren. Stålhammar drogs omkull på mattan i tamburen.

BINDNINGEN VAR TAKTIK

Männens versioner går lite isär på en del punkter.

Tydligen var bägge rädda för att Oskar Larsson i våningen under Stålhammars skulle höra något av överfallet. Den tyske sjömannen lade därför handen över den liggande västeråsarens mun. Denne sparkade då med benen i golvet. Schweizaren, som gått till tamburen via vardagsrummet, tog tag i benen och höll Stålhammar samtidigt som västtysken tog ett kraftigt strypgrepp. Detta var dödande.

När offret var tyst kände schweizaren på hans puls och sade till kumpanen att Stålhammar var död.

Männen rullade in kroppen i tamburmattan och bar in den i sovrummet.

Västtysken föreslog att offret skulle bindas med slipsar och förses med munkavle "för att det skulle se ut som om Stålhammar hade levat när de lämnade platsen".

Båda männen sökte grundligt igenom fyrarumslägenheten efter dådet. De tog den mördades plånbok, vilket bland annat innehöll ett par hundra kronor. Vidare fann de ett checkblock och nycklarna till Stålhammars vita Saab samt fordonets besiktningsinstrument. Innan de lämnade lägenheten omkring kl. 23.45 lyfte Grums av luren på telefonen i Stålhammars matrum.

Männen gick ner i garaget under villan och körde ut bilen. Hyresgästen Oskar Larsson hörde hur garageporten öppnades och stängdes men uppfattade inga motorljud. Med Clot vid ratten kördes sedan den stulna bilen E 18 mot Stockholm där läkaren skulle rånas.

Vid Ulriksdal ändrade de båda männen sig och körde i stället E 4 norrut. De stoppades av en polispatrull i Gävle vid 3.30-tiden på onsdagsmorgonen. På onsdagseftermiddagen greps de av kalixpolisen, fem mil från finska gränsen.