Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Ericsson 16:e i kvalet igen – startar på 14:e plats i Mexikos GP: "Känns riktigt bra"

Marcus Ericsson slog teamkompisen Pascal Wehrlein för tredje gången i rad – men missade för andra helgen i rad den andra kvalomgången med minsta möjliga marginal.
Den svenske F1-stjärnan slutade på 16:e plats i första kvalomgången igen – men flyttas upp minst två placeringar inför starten av Mexikos GP på söndagen efter att andra förare bestraffats för otillåtna motorbyten.
– Vi är inte jättelångt från andra kvalomgången, men det känns som att jag fick ut det mesta ur bilen, säger Ericsson till Viasat.

Förre helgen saknades sju tusendelar. Den här gången var det 27 hundradelar som skiljde Marcus Ericsson på 16:e-platsen från den 15:e-plats som hade gett honom avancemang till andra kvalomgången för första gången sedan Kinas GP i april. Men återigen blev det alltså en tajt miss. Båda Sauberförarna var före de båda Haasförarna Kevin Magnussen och Romain Grosjean, som haft en bedrövlig helg, och Ericsson slog dessutom återigen teamkompisen Pascal Wehrlein, och jämnade till den inbördes kvalkampen den här säsongen till 7–9 (han låg under med 4–9 inför Japans GP och har sedan tagit tre raka).

I tv-intervjun med Viasat efteråt erkände Örebroföraren dock att han känt sig pressad när han rullade ut för sitt tredje och sista försök på nya däck, med bara minuten kvar av den första kvalomgången och med ett sista varv på sig att prestera, efter att ha varit för långsam på första försöket och gjort ett större misstag under det andra som gjorde att han låg sist.

– På första setet däck gjorde jag det helt okej, sedan missade jag tyvärr på andra setet däck och låste upp in i kurva ett, och då blev det försöket inget bra. Jag var rätt så pressad inför sista setet däck att leverera en bra tid, men där satte jag ihop ett väldigt bra varv och tyckte att jag fick ut det mesta ur bilen, säger Ericsson till tv-kanalen och fortsätter:

– Det känns riktigt bra att vara före Pascal, vilket är huvudmålet, men även båda Haasbilarna. Så jag är jättenöjd med det. Sedan är det klart att vi hade hoppats vara med och slåss om Q2 (andra kvalomgången), och vi är inte jättelångt därifrån, men det känns som att jag fick ut det mesta.

Viasat: Vad var det som skiljde från en plats i andra kvalomgången?

– Jag tror inte att vår bil är så pass snabb. Jag menar, det var en Williamsbil (Lance Stroll) närmast framför, och den bilen är bra mycket snabbare än Saubern. Med det i åtanke så tror jag att det skulle vara svårt att slå någon mer. I sådana fall hade vi behövt att någon av bilarna framför gjort en större miss för att vi skulle ha tagit oss in i Q2, men det är saker vi inte kan påverka.

Ericsson flyttas ändå upp två placeringar och startar från 14:e ruta i söndagens race, eftersom de båda McLaren-förarna gjort otillåtna motorbyten: Spanjoren Fernando Alonso åkte på 20 platsers straff för byten av två motordelar (turboladdaren och MGU-H, som återvinner energi från turbon) medan Stoffel Vandoorne flyttas ned 35 platser för byten av tre motordelar (turboladdaren, MGU-H och MGU-K, som återvinner energi från bromsarna).

Även fransmannen Pierre Gasly åkte på en bestraffning, 15 platser för att ha bytt två motordelar (MGU-H och elektronikkontrollenheten), men var redan placerad sist på griden efter att inte ha kommit till start i kvalet sedan motorn i hans Toro Rosso gett upp på sista tidsträningen, bara timmar före kvalet. Troligen handlade det om ett turbohaveri, och teamkompisen Brendon Hartley drabbades av ett utifrån sett identiskt problem under andra kvalomgången, vilket kan innebär att även han tvingas till otillåtet byte av motordelar inför söndagens race, vilket skulle göra att även han åker på bestraffning.

Efter dominans från Red Bull-stallet under tidsträningarna fick Max Verstappen se sig besegrad med mindre än en tiondels marginal av VM-tvåan Sebastian Vettel i tredje kvalomgången. Den tyske Ferrariföraren, som fortfarande har en mikroskopisk chans att ta sig förbi Lewis Hamilton i VM-sammandraget, tog sin 50:e kvalseger i karriären och säkrade pole position. Hamilton, som säkrar VM-guldet redan på söndagen, med två race kvar att köra, om han blir sämst femma, blev trea i kvalet, närmast före Mercedeskollegan Valtteri Bottas.

Resultatet i kvalet

Utslagna i första kvalomgången: 16) Marcus Ericsson, Sauber, Sverige, 1.19,176, 17) Pascal Wehrlein, do, Tyskland, 1.19,333, 18) Kevin Magnussen, Haas, Danmark, 1.19,443, 19) Romain Grosjean, do, Frankrike, 1.19,473. Pierre Gasly, Toro Rosso, Frankrike, kom ej till start i kvalet. Gasly tvingas starta från depån. Samtliga övriga flyttas upp två placeringar efter bestraffningar på McLaren-förarna.

Utslagna i andra kvalomgången: 11) Felipe Massa, Williams, Brasilien, 1.18,099, 12) Lance Stroll, do, Kanada, 1.19,159. Brendon Hartley, Toro Rosso, Nya Zeeland, Fernando Alonso, McLaren, Spanien och Stoffel Vandoorne, do, Belgien, satte inga tider. Placeras 13:e, 14:e respektive 15:e baserat på tiderna i första kvalomgången. Alonso flyttas ned till 18:e startruta efter bestraffningar för motorbyten, Vandoorne flyttas ned till 19:e startruta efter motorbyten.

Från tredje kvalomgången: 1) Sebastian Vettel, Ferrari, Tyskland, 1.16,488, 2) Max Verstappen, Red Bull, Nederländerna, 1.16,574, 3) Lewis Hamilton, Mercedes, Storbritannien, 1.16,934, 4) Valtteri Bottas, do, Finland, 1.16,958, 5) Kimi Räikkönen, Ferrari, Finland, 1.17,238, 6) Esteban Ocon, Force India, Frankrike, 1.17,437, 7) Daniel Ricciardo, Red Bull, Australien, 1.17,447, 8) Nico Hülkenberg, Renault, Tyskland, 1.17,466, 9) Carlos Sainz Jr, do, Spanien, 1.17,984, 10) Sergio Perez, Foce India, Mexiko, 1.17,807.