Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MargaretaIsraelsson (S): Vi prioriterar barn- och ungdomskultur

Hans G Erikson anser att vi rödgröna bromsar ett rikt kulturliv för ungdomar. Det är fel.

I vårt kulturprogram Rödgrönt kulturlyft, som vi tog fram inför valet och ligger som grund i våra prioriteringar, konstaterar vi att alla i Västerås ska ha möjlighet att ta del av kulturlivet på sitt eget sätt, och själva få utöva konstnärlig verksamhet i olika uttrycksformer.

Vi har valt att under detta år prioritera satsningen på just barn- och ungdomskultur. Vi arbetar medvetet och brett för att inkludera unga i så många kulturformer som är möjligt.

Några av de extrasatsningar som vi rödgröna genomfört under detta år är bland annat:

w Vi stödjer etablerandet av ett arkeologiskt försökscentrum vid Anundshög där målet är framför allt verksamhet för barn och ungdomar.

w Vi har förbättrat den fysiska tillgänglig-heten på Vallby friluftsmuseum.

w Vi har gett Kulturskolan 2 miljoner kronor i nya medel och satsat extra pengar på barn- och ungdomsteatern.

w Dessutom ger vi årligen 1,2 miljoner kronor för kultur i skolan, där elever får en professionell kulturupplevelse per år.

w Vi har prioriterat extra satsningar på föreningar med barn- och ungdomsverksamhet, varav riktade pengar till olika kulturföreningar.

w Vi har gett ett större projektstöd för så kallad allmänkultur. Några exempel är Projektet Gatukultur, Västerås barnfestival och Musik-RUM.

w Vi har utökat konstmuseets verksamhetsmedel för utveckling av museet.

w Vi bidrar till projektet Här får man för att lyfta graffitin som konstform.

w Dessutom har vi inrättat en referensgrupp med barn och ungdomar mellan 13 och 20 år för att ge synpunkter på ärenden som ska behandlas inom kultur-, idrotts- och fritidsnämnden för beslut.

Detta är alltså satsningar utöver den ordinarie verksamheten som även innefattar Sinfoniettan. Vi hade gärna även satsat på den men fick dessvärre inget stöd för det i budgetförhandlingarna. Så är det någon som ska anklagas för ekonomisk njugghet är det i detta fall Lars Kallsäby (C) och alliansen.

Vi anser att alla, barn som vuxen, ska ha rätt till de värden kulturen ger. Våra kulturinstitutioner har ett särskilt ansvar för barn- och ungdomskulturen. Och är det några som prioriterar just dessa satsningar så är det vi rödgröna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel