Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Margaretha Levin Blekastad: "En kärleksförklaring till människans bästa vän"

Vad vore livet utan hund? Betydligt torftigare, eller hur?

I nya boken "Vänskap & varma tassar" berättar tio författare om sin relation till hundar. En kärleksförklaring till människans bästa vän, som bjuder på både humor och sorg.

Ni som har hund vet hur det brukar vara. Det där översvallande välkomnandet, det där ivriga trampandet och svansviftandet, den där nästan fåniga glädjen.

Men när Majgull Axelsson får syn på Molly under en gatlykta är det något som inte stämmer, något som har förändrats.

Du är dig inte riktigt lik, säger hon till den lilla terriern, som ger henne ett bistert ögonkast och svarar: "Döden brukar ha den effekten".

Molly är borta. Ändå möts de i "Flygtur med Molly och Svea", en av berättelserna i "Vänskap & varma tassar", där tio författare skildrar sina erfarenheter av hundar och hundägare.

Det är en bok, som blandar humor, vemod, glädje och allvar, med Majgull Axelssons flygtur med Molly som ett av de starkaste bidragen.

I sin berättelse samtalar hon med de båda hundarna Molly och Svea och låter dem ge sitt perspektiv på tillvaron. Det är kärleksfullt, träffsäkert och kryddat med övernaturliga inslag, när de ger sig ut på flygtur tillsammans och Molly berättar om den plats hon numera vistas på. Dödsriket, med sina speciella regler.

Andra berättelser är mer konkreta, som när Sara Paborn skriver om fransk bulldogg och Helena von Zweigbergk skildrar valpen Luddes ankomst i familjen.

Många av berättelserna bär fram det där starka bandet som finns mellan hundägare och deras följeslagare. Och vemodet som är kopplat till vetskapen om att tiden tillsammans är utmätt.

Som Göran Greider skriver: "Att skaffa hund, vilket man inte förstår från början, är att beställa en kommande sorg".

I sitt bidrag berättar han om hunden Stina, som har blivit hans ständiga följeslagare, både hemma och på resor. Han resonerar också om hur hundar får oss att lämna vår artegoism och komma lite närmare naturen, det vi inte kan kontrollera.

Martin von Krogh skriver om gatuhunden Pablita som fångade hans hjärta under en arbetsvistelse i Indien och blev en självklar del av familjen, Anneli Jordahl låter den egna hunden filosofera över sitt eget liv och andra hundar, medan Carl Otto Werkelid skriver med vemod om flytten till London, dit Cleef inte kunde följa med.

Det har kommit flera fina böcker som skildrar våra fyrbenta vänner på senare tid, med Mats Carlboms Historiska hundar och Håkan Nessers Nortons filosofiska memoarer som ett par exempel.

Det känns som ett tecken i tiden. En påminnelse om vikten av just vänskap och varma tassar, att få borra ner fingrarna i mjuk päls och slappna av.

Och konstatera faktum: En golden är guld värd.

LITTERATUR

"Vänskap & varma tassar – berättelser om människans bästa vän"

(Brombergs)