Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Dellham (M): Dags att landstinget utvecklar vårdvalet i Västmanland

Annons

Jag vill utveckla Vårdvalet i Västmanland, inte minst beträffande tillgänglighet. Detta innebär ett utvecklingsarbete av Vårdval Västmanland där alla delar av vården deltar, såväl landstingsägd verksamhet som privata entreprenörer.

Landstinget har nu också slutit avtal med Dalarna som ger boende i Bjurfors möjlighet att lista sig i Dalarna. Boende i de norra länsdelarna får genom avtalet dessutom möjlighet att få sin primärvårdsjour till-godosedd på jourmottagningen i Avesta.

Avtalet omfattar också möjlighet att nyttja medicinakuten vid Avesta lasarett. I nästa steg finns det områden i Sala kommun som bör få samma förutsättningar.

Vårdvalet borde också utvidgas till omkringliggande landsting och därmed skulle västmanlänningar som arbetar på andra orter ges möjlighet att få sina vårdbehov tillgodosedda i andra landsting.

Remissfrihet råder när det gäller behandling hos sjukgymnaster, kiropraktorer och naprapater. Avtalen med de olika aktörerna går ut under 2012. Utifrån de erfarenheter vi har tycker jag att landstinget i positiv anda bör ta ställning till om ny upphandling ska göras eller om systemförändringar är nödvändiga.

Jag vill även utveckla och förbättra vårdkontakten med hänsyn till att vårdbehovet ser olika ut. Vi har patienter som exempelvis är mulitsjuka. Hänsyn ska tas till att de socioekonomiska faktorerna ser olika ut i länet och inom kommunerna.

Landstinget har målsättningen att vara ett av de främsta landstingen i landet. Det förutsätter att vi visar de bästa resultaten.De nationella jämförelserna visar att familjeläkarverksamheten inte är i topp i landet när det gäller tillgänglighet.

Landstinget arbetar med att utveckla tillgängligheten både med positiva ekonomiska styrmedel och sanktioner. Vi måste överlag bli bättre på att följa upp resultaten av vad familjeläkarna utför så att vi som västmanlänningar känner att vi får den bästa vården i landet.

Om vi moderater får förtroendet att leda landstinget ännu en mandatperiod har vi för avsikt att utreda möjligheterna att samla de offentligt drivna familjeläkar-mottagningarna i ett landstingsägt aktie-bolag.

Vi ska utveckla samarbetet med privata specialistläkare, där landstinget har fler avtal med specialistläkare om olika kompletterande insatser.

Det gäller bland annat inom specialistområden såsom ortopedi, gynekologi och öron-näsa-hals. Det nuvarande remiss-systemet inom landstinget ska utvärderas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel