Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Dellham (M): Sjuksköterskestudenterna är oerhört viktiga för Västmanland

Bättre praktik är ett måste

Vårdförbundets studentorganisation har rankat Mälardalens Högskolas praktik för sjuksköterskestudenter som näst sämst i landet. MDH får den föga smickrande placeringen 24 av 25.

Ett tapp med sju placeringar från förra året. Även om svarsfrekvensen i enkäten inte är hög och Mälardalens Högskola täcker ett större område än endast Västmanland, så är rankingen oroande.

Den tyder på att det krävs ett stort förbättringsarbete inom Region Västmanland (tidigare landstinget) för att sjuksköterskestudenterna ska få en bättre praktikperiod. Bäst betyg i rankingen fick Högskolan Dalarna.

Där har man bland annat varit noga med att de som handleder ska ha gått handledarutbildning. I Region Västmanlands utbildningsbokslut kan man utläsa att det finns ett utvecklingsbehov avseende handledarnas handledarkompetens.

Region Västmanland gör i samverkan med MDH och Landstinget Sörmland en egen utvärdering av den verksamhetsförlagda utbildningen, men av det material som finns tillgängligt är det svårt att utläsa hur många studenter som deltagit i den utvärderingen, vilka frågor som ställts och hur den utformats. Dessutom har antalet VFU-veckor inom Region Västmanland minskat de senaste åren.

Sjuksköterskestudenterna är oerhört viktiga för Region Västmanland. I en tid där personalbristen är stor blir det extra viktigt att få de färdiga sjuksköterskorna att stanna kvar. En bra och givande praktikperiod där regionen kan visa sig från sin bästa sida är nyckeln till detta.

Tyvärr är resultaten för dåliga i dagsläget. De rödgröna partierna som styr regionen behöver prioritera frågan mycket mer än i dag. Sjuksköterskestudenterna är trots allt vår framtid.

Maria Dellham (M)

oppositionsråd, Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel