Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Att få välja bostad är en rättighet

Enligt FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, paragraf 14 har personer med funktionsnedsättning rätt till självständigt liv, boende och rörlighet. Det innebär att personer med funktionsnedsättning har rätt att välja var och med vem de bor.

Det kan ju ses som en självklarhet men verkligheten ser annorlunda ut. Därför har Västeråsalliansen i nämnden för funktionshindrade tagit ett nämnd-initiativ om att införa lagen om valfrihetssystem inom särskilda bostäder i Västerås.

Varje dag fattar vi egna beslut om vad vi vill göra, om hur vi vill få olika tjänster utförda och var och hur vi vill bo. En självklarhet som av någon anledning tenderar att minska ju mer av det offentligas servicetjänster som vi blir beroende av och behöver för vår vardag.

Att själv kunna välja var vi vill bo tar vi vanligtvis som en självklarhet – men när det gäller eget val då det handlar om att välja gruppboende för personer med funktionsnedsättning så tycks det inte vara en rättighet. Det vill vi ändra på!

Det viktigaste för oss är att individen måste få vara delaktig i beslutsfattandet om den egna vardagen och framtiden inklusive var och med vem man vill bo. Att öka valfriheten är ett sätt att öka tillgängligheten, tryggheten och även kvaliteten.

Mångfald, valfrihet och kontinuitet gynnas om omsorgstagare, så långt det är möjligt, kan välja vem som ska utföra insatserna. Genom att det blir fler utförare med olika inriktningar ökar också möjligheten för den enskilde att få sina behov och önskemål tillgodosedda. Därför framhåller Västeråsalliansen vikten av att få fler små och medelstora utförare inom Västerås stad hellre än ett par stora koncerner.

Att trygga de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna är en uppgift för det allmänna. Låt oss sätta fart!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel