Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Låt oss ta krafttag för en social ekonomi

Nyligen besökte jag Stadsmissionens äldrekollo strax utanför Strängnäs. Målsättningen med ”äldrekollot” är att ge äldre, oavsett ekonomi, möjlighet att bryta ensamhet och isolering. Något som gör att många återfår aptiten på både maten och livet. Stads-missionen är en av Sveriges många ideella föreningar, ekonomiska föreningar, stiftelser, trossamfund, och sociala företag som erbjuder tjänster inom ramen för det som vi politiker brukar kalla den sociala ekonomin.

Vårt samhälle efterfrågar en allt större samverkan med den ideella sektorn och dessa organisationer spelar en långt mycket viktigare roll i det svenska välfärdssamhället än politiker alltid förstår. De har så mycket mer att bidra med när det gäller kunskap om utanförskap, fattigdom, eller integration och det är väl värt att ta vara på. I andra delar av Sverige har arbetet med att fånga upp sociala entreprenörer kommit betydligt länge. Engagemang är samhällets motor var det en klok människa som sa till mig en gång. Så sant!

Den sociala ekonomin spelar en mycket viktig roll när det gäller att inkludera alla människor, även personer som i dag står långt från arbetsmarknaden. Västerås stad bör ta fram en lokal policy för den sociala ekonomin. En sådan policy bör ange kommunens förhållningssätt till den sociala ekonomin samt peka ut områden där den bör spela en större roll i framtiden. Nyckeln till framgång är att arbetet görs tillsammans med alla aktörer och ska kännetecknas av prin-ciper som oberoende, självständighet, dialog, kvalitet, långsiktighet, öppenhet, insyn och mångfald.

Det är viktigt att uppmana att reflektera enskilt och tillsammans med alla aktörer omkring processen och att tillsammans med alla aktörer problematisera runt gränser och möjligheter när det gäller former och ekonomi samt att inbjuda alla aktörer för att inspirera till egna initiativ inom den sociala ekonomin lokalt. De idéburna organisationerna ska inte heller nöja sig med att prata med tjänstemännen, utan ska kräva att få prata med de högsta politikerna.

I offentlig förvaltning och bland politiker finns villfarelsen att när man vill få något gjort måste det upphandlas på en marknad. Det är fel! Man kan göra avtal om partnerskap eller ge en förening bidrag. Men då får man inte ge uppdrag som är detaljreglerade, för då krävs det upphandling. I Västerås måste vi arbeta aktivt med att främja lokal utveckling, social innovation och stärka delaktigheten. Det är också av yttersta vikt att Västerås stad blir bättre på att understödja det sociala företagandet, så att fler männi-skor med arbetshinder kan komma i arbete.

Den kristdemokratiska förvaltarskaps-tanken är inte bara en princip för att förvalta, och inte förbruka, naturresurser. Den handlar även om att främja och ta till vara människors möjligheter att delta i samhällslivet och i arbetslivet.

Den dagen då samverkan med den sociala ekonomin blir lika självklar som upphandling, valfrihetssystem och marknadssystem har vi kommit någonstans. Det kommer ta tid men nu är det dags att ta krafttag så vi får till en förändring. Kommunikation, engagemang och delaktighet gör det möjligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel