Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Stimulera barnens företagsamhet!

Nyckeln till framtiden ligger i att det uppväxande släktet blir mycket, mycket bättre än vad tidigare generationer har varit på reflektion, kreativitet, innovationsförmåga och att locka fram entreprenören i människan. Alla vi människor har olika talanger och gåvor som vi måste bli bättre på att uppmärksamma och ta tillvara.

Vill vi att jorden ska bli en uthållig och trygg plats för alla, så måste vi tänka om och ta tillvara alla goda idéer för framtiden.

En av skolans viktigaste uppgifter är således att utbilda kompetenta och kreativa ungdomar som är positiva till att ta tag i förändring och utveckling. Väl där finns det hopp om framtiden. Hela tiden måste skolan ha som ett av sina främsta mål att få fram alla elevers inneboende kreativitet, nyfikenhet, lust och innovationsförmåga.

Kristdemokraterna vill att Västerås stad tar tillvara på all kreativitet som finns hos våra barn genom att initiera, stimulera och förstärka processen i entreprenöriellt lärande redan på förskolan, hos dagbarnvårdarna och i öppna förskolan genom att låtabarn och pedagoger i Västerås prova Önsketanken – ett koncept som riktar sig till barn i förskoleåldern.

Önsketanken är det första steget i Företagsamhetens Trappa. Konceptet riktar sig till barn i förskoleåldern; fyra till sex år, och deras lärare. Syftet med ”Önsketanken” är att förskolans pedagoger ska få en chans att reflektera över sin pedagogiska roll och hur den påverkar och stimulerar till utveckling av barnens företagsamhet.

Barn i förskoleålder får hjälp och stöd av sina pedagoger och lärare att visualisera sina drömmar och tankar. Genom att lyfta fram barnens idéer och låta dem vara mer delaktiga i sin egen vardag blir barnen mer initiativrika, kreativa och mer motiverade att försöka förverkliga sina drömmar.

Följande kommuner har genomfört konceptet; Gävle, Hofors, Ockelbo, Söderhamn, Hudiksvalls, Sandviken, Bollnäs. Nu tycker vi att det är dags för Västerås och därför lämnar Kristdemokraterna denna motion till Västerås kommunfullmäktige. Varje människa ska känna att man har möjlig-heten att återerövra fram-tiden!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel