Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Lindelöf (KD): Våga samarbeta och våga utmana

Det är dags att barns och ungdomars psykiska hälsa kommer upp på bordet och att vi med gemensamma krafttag tar tag i ett eskalerande problem. Statistiken i den gruppen talar sitt tydliga språk. Alltför många unga orkar inte leva eller faller allt längre och djupare in i ett destruktivt beteende.

Att som förälder och anhörig känna den bottenlösa förtvivlan, de obesvarade frågorna, de riviga skuldkänslorna, det egna föraktet för att man inte begrep, inte grep in på ett tidigare stadium – det önskar jag ingen.

Det här borde naturligtvis vara ett mycket angeläget område i den svenska skolan, vården och omsorgen, men fortfarande nämns elevhälsan och psykvården som en bisak i debatten – om den nämns över huvud taget. För första gången på många år görs enorma satsningar inom psykiatrin genom socialminister Göran Hägglund. Men att social-ministern satsar räcker inte om vi inte väljer att engagera oss lokalt. Jag vill se ett tydligare ansvarstagande och helhetsgrepp ifrån Västerås stad och om man finge önska ett ännu tydligare ansvarstagande från landstingspolitiken genom ansvarigt landstingsråd Juha Rundgren (V).

Det vore fel att säga att det är komplett nattsvart för visst händer det saker inom området, men jag ser en tendens till fortsatt stuprörstänkande inom våra olika sektorer. Den största utmaningen är samverkan som ska bygga på gemensamma mål och att man kan klargöra de målen och en gemensam bild om vad man vill uppnå. I den samverkan är kommunens verksamheter, landstingets, de idéburna organisationerna och anhörigföreningarna självklara aktörer med sin kompetens och erfarenhet.

Det viktiga är att vi genom strategiska partnerskap tar fram en gemensam handlingsplan som garanterar att unga snabbt får hjälp, snabbt får lämplig behandling och att det inte – av ren snålhet – sparas på alternativa behandlingsformer.

Varje ung människa som far illa måste tas som ett rejält misslyckande. Allt jag vill är att vi ska våga samarbeta och utmana. För Sverige ska bli världens bästa land för barn att växa upp i.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel