Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Lundqvist spelar hemmafru i "Shirley Valentine" - tog fram sin "inre göteborgare"

Maria Lundqvist spelar huvudrollen i monologpjäsen "Shirley Valentine" som har premiär i slutet av mars.Hon plockade fram sin inre göteborgare för att komma närmare hemmafrun från Liverpool.

1980-talsklassikern "Shirley Valentine" kan ses som en föregångare till publiksuccéer som "Mamma Mia" och "Lyckan, kärleken och meningen med livet" – berättelser om kvinnor i medelåldern som vill förändra sitt inrutade liv, gärna med ett främmande land som spelplats.

– Det är en fantastisk kärleksförklaring till varje människa som börjat tvivla eller förlorat sin livslust eller tilliten till att man duger, säger Maria Lundqvist, som tar sig an monologrollen på Maximteatern.

Shirley Valentine är en uttråkad brittisk hemmafru som får möjlighet att följa med sin vän på en Greklandsresa där hon börjar se livet med nya ögon. Monologen sattes upp för första gången 1986 och har även filmatiserats.

– Som skådespelare känner man ofta till "Shirley Valentine" för det är en gigantisk monolog som skrivits för en kvinna och det finns inte så många sådana, säger Maria Lundqvist.

När Edward af Sillén hörde av sig och ville sätta upp pjäsen nappade Maria Lundqvist direkt.

– Hon växer sig in i mig som en skör urkraft, med lite mer göteborgskt idiom för all plocka fram en enkelhet. Hon är inte cynisk, bitter eller raljant. Hon är naturlig och härlig, säger Maria Lundqvist om rollfiguren

.TT: Vad är det med göteborgskan som tar dig närmare Shirley?

– Det är något med göteborgskan som är avväpnande. Shirley är inte driven, hon är inte snabb, hon är mer som fallen från himlen. Det finns en hög "likeability.” Hon är så ocynisk och kärlekstörstande.

Samtidigt som Maria Lundqvist förälskat sig i rollen hoppas hon på något helt annat framöver.

– Jag skulle gärna spela hennes motsats också. En av tiden märkt kvinna, med mycket jargong, attityd och bitterhet. Shirley är oskuldsfull, nästa gång skulle jag vilja attackera livets värden från ett annat perspektiv.

Trots att Maria Lundqvist pekar på en brist på intressanta monologroller för kvinnor tycker hon att teatern har kommit längre än filmvärlden vad det gäller jämställdhet.

– Det finns fler kvinnliga teaterregissörer och chefer än inom filmvärlden och man kan ha en kvinnlig Macbeth eller en kvinnlig vd, som Helena Bergström gjorde (med Stig Larssons "Vd"), säger hon och fortsätter:

– Men jag har inte hunnit bli bitter över brist på roller, för jag har fått så bra grejer att göra.

"Shirley Valentine" har premiär på Maximteatern i Stockholm den 31 mars.

Fakta: "Shirley Valentine"

Pjäsen sattes upp första gången 1986 och är skriven av Willy Russell. Pauline Collins spelade rollen som Shirley Valentine och när pjäsen blev film 1989, i regi av Lewis Gilbert, repriserade Collins rollen.

1990 Oscarsnominerades Pauline Collins i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för "Shirley Valentine" och hon vann en Bafta för rollprestationen.

Lydia Farran-Lee/TT