Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria och Jonas förverkligade torpdrömmen – flyttar ut i skogen med sina hästar och getter

Ett rött litet torp med vita knutar är mångas dröm.
När barnen hade flugit ut förverkligade Maria och Jonas sin – de sålde huset för att tillsammans med sina djur flytta till drömtorpet i Värnan i Sandviken.

TV: Följ med in – här ska det bakas pizza på fäboden

När Maria och Jonas Ericsson första gången kom till torpet i Värnan utanför Kungsgården visste de direkt – här ville de bo.

I en gammal timrad stuga, mitt i skogen och utan grannar nära inpå.

Men en del av deras vänner trodde nog att de hade tappat förståndet.

– En del tänkte nog att det var en 50-årskris på gång. Andra sa att "Ni ska väl inte BO där, ni ska väl ha det som sommarstuga", säger Maria.

– Men det fanns också många som tyckte att vi är modiga, säger Jonas.

LÄS OCKSÅ: På Nygårds i Storvik har sju generationer sparat på allt: "Medicin från 1899 har inte ens öppnats"

Själva tvekade de inte.

Sedan några månader är det gamla torpet– vars äldsta delar är från 1831 – deras hem.

Och så snart stallets rustats och hagarna dränerats ska även deras två hästar och två afrikanska dvärggetter flytta hit. Till jul kommer även två katter som precis har fötts.

– Det var delvis för djurens skull som vi flyttade hit. För att vi här kunde få egen mark där de kan vara, berättar Maria.

Men det handlade också om en längtan som de länge haft. Om att bo lugnare och mer enskilt. Om att kunna rå om sig själva och få ett lugnare liv.

– Vi har båda jobb där vi är omgivna av människor hela dagarna och då kan det vara skönt att bo med skogen som granne, konstaterar Jonas.

När barnen blivit vuxna och de var ensamma kvar i den stora villan beslutade de sig för att förverkliga torpdrömmen.

– Vi tänkte att det är de saker som man inte gör som man senare ångrar, inte det man gör, säger Maria.

De hann titta på en hel del hus – men det var inte förrän de kom körde upp på gårdsplanen till torpet i Värnan som det sa klick.

– Det var precis vad jag hade drömt om, säger Jonas.

Maria – som inledningsvis kanske inte var helt övertygad om flytten – blev det när hon insåg att det i huset fanns en gammal fungerande bakugn. Något hon länge önskat sig.

– Jag har sagt att om jag ska flytta så vill jag ha en bakugn. Och det fanns det här. Så där ska det bakas tunnbröd, både mjukt och hårt. Och så ska det gräddas pizza, säger hon nöjt.

För Pluskunder och prenumeranter: Marit inreder med kontraster i 50-talsvillan på Lustigkulla i Västerås

Torpet var överlag i väldigt gott skick när de flyttade in men lite rust har det blivit i alla fall.

Köket – som var ganska mörkt – har ljusats upp med nya skåp och klassiska stänktapeter. Och så har en gammal vedspis satts in och en spiskåpa murats.

– Spisen hittade jag på blocket när vi var på besök hos ena sonen som bor i Stockholm. Den fanns i Västerås så vi körde den vägen hem och så fick den komma hit, berättar Maria.

Annars har de inte köpt så mycket nytt utan återanvänt gamla saker.

Ett gammalt symaskinsunderrede har tillsammans med en träskiva som hittades ute i ladugården blivit ett praktiskt och fint avlastningsbord i köket.

En planka har hängts upp i läderremmar och blivit en vägghylla ovanför kökssoffan och själva köksbordet är ett gammalt – som i flera år stått på undantag – men som nu åter tagits i bruk.

– Här passade det perfekt. Det enda vi har gjort är att slipa skivan, säger Maria.

Utmaningen har snarare varit att minska ned på antalet saker. Deras gamla hus var på hela 160 kvadrat så det har fått göra sig av med en hel del för att få plats i torpet som är knappt hälften så stort.

– Vi har bara behållit det vi verkligen behöver. Resten har vi slängt eller gett bort. Det har blivt många turer till Ånyo i Sandviken, säger Jonas.

Det Maria bävade mest för var kanske hur de skulle få plats i det lilla, lilla sovrummet. Men även det har gått bra.

– Vi hade ett sovrum på 25 kvadrat i gamla huset och här är det nio kvadrat. Men vi har insett att vi faktiskt inte behöver större.

Maria har räknat ut att de precis får plats att klämma in en resesäng så att barnbarn kan sova över. Soffan i vardagsrummet går också att bädda ut och det går även att övernatta i lillstugan som annars mest används som förvaring.

– Så om det behövs kan vi ordna ganska många sovplatser, säger Maria nöjt.

Och Jonas konstaterar att det finns flera fördelar med att bo litet.

– Igår när vi skulle dammsuga så var det bara svoop, svoop, svoop – så var det klart!

Men nu går vi mot höst och vinter – hur blir det då att bo ensamma mitt i skogen?

– Jag tror att det kommer att bli väldigt mysigt här även på vintern. Visst det vore inte kul om vi skulle behöva skotta flera hundra meter ut till vägen men vi har redan ordnat med plogning, säger Jonas.

– Jag tror också att vi är sådana som personer, att vi ser möjligheter, säger Maria.

Och de har redan inspirerat andra.

– Vi har vänner som också har flyttat. De har tänkt att "Kan Maria och Jonas så kan vi!"

Läs även: Isabella och Axel har skapat drömhemmet i Sätra brunn: "Vi renoverar precis som vi själva vill"