Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Werme: Även vi som inte själva drabbats måste börja reagera

Ansvariga politiker fortsätter sprida dimridåer om en del av verkligheten som de vägrar se.

Cristina Husmark Pehrsson och Elisabeth Unell skriver:

”Rehabiliteringskedjan” är bara en skrivbordsprodukt om hur många dagar en sjukskriven ska kunna få sjukpenning.

Den drastiska minskningen beror på att Försäkringskassan nekar sjukpenning trots sjukintyg av läkare. Sjuka förs över till Arbetsförmedlingen, socialen eller till försörjning av anhöriga. Sjuknärvaron på arbetsplatser har ökat. Många försöker dölja smärtor och sjukdomar av rädsla att förlora jobbet! Hög sjuknärvaro ökar risken för senare svårare sjukdomar.

Fel. Tidsbegränsad sjukersättning som medräknats är inte förtidspension och avskaffas nu. De flesta anses sedan ha full arbetsförmåga, även om sjukdom kvarstår, och förs över till Arbetsförmedlingen.

Sjuka omyndigförklaras, utsätts för ofta dåliga utredningar som kallas ”insats” och ”rehabilitering”.

Husmark Pehrsson nekar möta drabbade om medierna är med.

Fel. En miljard flyttades från Försäkringskassan till landstingen. Rehabiliterings-anläggningar har tvingats lägga ner. Försörjningen för sjuka som skickas till arbetsförmedlingen medräknas.

De trevlighetskurser som handläggare gått har lett till att försäkrade nu riskerar ”halshuggas på ett trevligt sätt”.

Sjukdom är numera inget hinder för arbete. Senaste regeringarnas enmansutredare Anna Hedborg har skrivit att alla som inte är medvetslösa kan arbeta.

För att bättre kunna uppmärksamma situationen för många sjuka och förmedla stöd till drabbade har en förening bildats, Slussa Vänner. Förutom drabbade är alla sjuka och friska som vill ha ett medmänskligt och rättvist samhälle välkomna som medlemmar.

De som drabbas orkar oftast inte hävda sin rätt. Det är dags att vi som själva inte drabbats av förändringarna i sjukförsäkringen börjar reagera.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel