Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Werme: Palestina – ytterligare en arabisk shariastat?

Hamas tog över makten i Gaza 2007 genom en blodig kupp och har alltid avvisat förhandlingar med Israel eftersom man har som mål att Israel ska utplånas. Även Mahmoud Abbas har under flera år avvisat förhandlingar med Israel och har omfattande förhandskrav som ska vara uppfyllda innan eventuella förhandlingar återupptas.

Trots det är det Israel som beskrivs som ovilligt att förhandla. Senast denna vecka har Israel inbjudit till förhandlingar med Abbas, som planerar ansöka om fullt medlemskap för Palestina i FN i dag, fredag.

Hamas har inte stoppat den beskjutning av civila områden i södra Israel som fort-farande pågår och hyllade en terrorattack nyligen i Eilat då många dödades och flera skadades allvarligt. Stöd till Hamas innebär att terror belönas.

Östra Jerusalem (inklusive Gamla stan) som huvudstad för Palestina skulle som det ser ut i dag innebära att till exempel Fatahs militanta gren Alaksa Martyrernas brigader, liksom andra terrororganisationer, skulle få en bas i Jerusalem.

Fatah skriver i en årsskrift: ”Den palestinska enheten kommer att bli arabernas mest effektiva vapen mot Israel”. Vad innebär detta för folken i området?

Vi sviker palestinierna om vi accepterar regimer som styr genom terror (även mot sina egna) och korruption.

För en fredlig samexistens krävs att Israel ska ha möjlighet till erkända och försvarbara gränser. Att ”utgå från 1967 års gränser” före Sexdagarskriget i juni 1967 innebär att Västbanken återförs till Jordanien och Gaza till Egypten. (De palestinier som bor på Västbanken kallades före 1967 ”jordanier”). Efter Sexdagarskriget 1967 finns fortfarande enbart stilleståndslinjer mellan Israel och Västbanken, tidigare kallat Judeen och Samarien, eftersom det inte har blivit någon fredsuppgörelse mellan Israel och de palestinska områdena. I stora delar av arabvärlden har ren antisemitism ökat och man vidhåller de tre nejen till Israel från Khartoum 1967: Nej till erkännande, nej till fred, nej till förhandlingar.

Palestina har världens klart högsta bistånd per invånare, vars situation konserveras av FN:s UNRWA. Vilket moraliskt och ekonomiskt stöd ger Sverige till de befrielserörelser i de länder i området som nu kämpar för demokrati?

Flera av länderna i Den arabiska våren behöver inte minst akut ekonomiskt stöd. Hittills har till exempel Tunisien och Egypten fått bara en bråkdel av utlovad ekonomisk hjälp. Vi får inte svika de fredliga ickereligiösa ungdomar som kämpat med livet som insats för demokrati och mänskliga rättigheter, så att de i stället riskerar tvingas in under militärdiktatur eller förtryck under islamistiska organisationer! Det är nu det gäller vilken framtid dessa länder ska få!

Den planering som finns för Palestina är att det ska vara ännu en arabisk stat som styrs av islam och sharialagar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel