Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marion Annilén (FP): Bristande tillgänglighet är diskriminering

Sedan år 2000 finns ett politiskt beslut om att samhället ska vara tillgängligt för alla 2010. Har vi nått målet? Nej!

Är vi nära att nå målet? Nej, vi har bara kommit en liten bit på vägen och då handlar det om den fysiska tillgängligheten, det vill säga sådant som kan avhjälpas med ledstråk, ramper, handikapptoaletter med mera.

Resultaten skiljer sig mellan olika kommuner och Västerås är en av de kommuner som har kommit längst, tack vare insatser från Folkpartiet och Västeråsalliansen. Men även i Västerås handlar det om den fysiska tillgängligheten. Den informativa, kommunikativa och psykosociala tillgängligheten har man knappt pratat om.

Man kan fråga sig varför kommunerna började ta sig an tillgänglighetsarbetet så sent. Det råder stor okunskap, även bland politiker, om vad målet innebär och man har haft en en övertro på att skapa ett tillgängligt samhälle på kort tid då det skulle räcka med att lyfta bort några trottoar-stenar. Men tyvärr behövs det mycket mer än så. Ett samhälle blir aldrig tillgängligt för alla förrän alla är med på det och förstår vilka hinder människor med olika funktionsnedsättningar möter.

Förståelse och kunskap om olika funktionshinder är en förutsättning om sam-hället ska bli tillgängligt på alla nivåer. Att fysiskt komma fram och in i en byggnad är bara första steget. Men ett minst lika viktigt steg är att bli bemött av personal som har kunskap om och kan sätta sig in i den funktionshindrades situation.

Att råda bot på den okunskap som idag möter den funktionshindrade måste inkluderas i målet: ett samhälle för alla. Oavsett bakgrund, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning och funktionshinder ska alla kunna leva sina liv på sina egna villkor.

För att åstadkomma ett tillgängligt samhälle på alla nivåer, behövs en attityd-förändring där, än så länge, ständigt tjat och informationsspridning verkar vara en av få framkomliga vägar, liksom en skärpt lagstiftning. Sunt förnuft och redan befintliga föreskrifter och regler visar sig inte vara tillräckliga.

Folkpartiet har under lång tid varit pådrivande för att skapa ett samhälle där alla ska ha möjlighet att vara delaktiga. Folkpartiet vill att bristande tillgänglighet ska räknas som diskriminering och att den som blir drabbad ska kunna kräva skadestånd.

Hur kan vi acceptera att det är okej att diskriminera funktionshindrade medan all annan diskriminering är straffbar? Sam-hället kommer att visa större intresse och vilja att bygga bort hinder om det betraktas som diskriminering enligt lag.

Det är hög tid att sluta klia sig i huvudet och prata, det är dags att agera, bland annat genom en skärpt lagstiftning. Det handlar om en enormt stor grupp människor, enligt Statens folkhälsoinstitut över 1,5 miljoner människor, som det har varit för tyst om alltför länge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel