Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Märkligt löv förbryllar

Förskolebarn på Nyckelpigan har hittat lönnlöv som är hälften gröna, hälften gula. Flera biologer går bet på vad som orsakat denna märkliga färg- kombination, men en professor tror sig veta svaret.

Barnen på avdelningen Randen hittade löven på förskolegården och har tillsammans med personalen gjort en tavla av dem. De andra löven på trädet såg ut som ”vanliga löv”.

VLT har varit i kontakt med biologer på Läns styrelsen i Västmanland och på Naturhistoriska museet men ingen av dem har kunnat förklara den annorlunda färgkombinationen.

Det krävdes en professor för att knäcka nöten.

– Jag är rätt säker på att det som skett här är en så kallad ”somatisk mutation”, säger Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi på Umeå universitet.

Det är svårt att förklara somatisk mutation på ett enkelt sätt, men Stefan Jansson gör ändå ett försök:

– Klorofyllet i bladen finns i speciella små ”cellbeståndsdelar”, som kallas kloroplaster. För att dessa ska kunna bildas och växa till på rätt sätt behövs många gener, och är det ett fel på någon av dem så går processen fel och växten blir vit.

– I vissa fall kan det bli så att det kan vara ”ett litet fel” på någon gen så att det står och väger. I vissa celler fungerar det medan andra inte klarar av det. Ursprungsceller kan hamna i ett ”felläge” och ge upphov till vita celler och då bildas en sektor av vitt i bladet, förklarar Stefan Jansson.

Om det bara är en kvist på trädet som bär löv med vitt inslag så kallas det för en ”somatisk mutation”. Om dessa blad finns lite överallt i trädet inträffade mutationen när fröet bilades. Man talar då om en ”vanlig mutation”.

Men det finns andra teorier. Ekologen Ralf Lundmark från Ramnäs utesluter inte att professor Stefan Jansson har rätt, men han lutar ändå mer att det är ett slags skinnsvamp som draperat bladet.

– Nerverna framträder tydligt där lövet är grönt men endast diffust på de gultonade delarna. Det ser ut som lövet har en beläggning och och som cellerna är oformliga och större på det vita området. Det ser ut som en överväxande svamp, säger Ralf Lundmark.

Denna förklaring avfärdar dock Stefan Jansson.

– Jag tror faktiskt inte alls på det. Även om färgen skulle vara densamma som en skinnsvamp så växer den inte alls på det sättet, till exempel med oerhört skarp avgränsning mellan ena och andra halvan av bladet, säger han.

Oavsett vem som har rätt så är barnens fynd väldigt ovanligt.

– Sådana lönnlöv har jag aldrig sett tidigare”, säger Stefan Jansson.

– Jag har ett minne av att jag ett något liknande, men jag kan inte komma ihåg var, säger Ralf Lundmark.

Därför ändrar löven färg

Löven blir gula när trädet vill återanvända kvävet som sitter i bladen, innan dessa trillar av. Trädet bryter då ned bladets proteiner, däribland de som det gröna klorofyllet är bundet till.

Det gula är karetenoider, ett färgämne som finns i löven hela tiden men som annars inte syns på grund av allt det gröna. Karetenoiderna skyddar trädet från ett överskott av energi i form av solljus och finns därför kvar längst.

Det röda är antocyaniner, ett färgämne som ökar under hösten.