Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marléne Andersson (MP): Lösningarna finns redan!

I ledaren i VLT den 5 oktober lyfts, liksom i många andra fora den senaste tiden, för-delarna med laboratorieodlat kött. Ett antal forskare vill luckra upp lagstiftningen kring genteknik och efterfrågar en storsatsning på forskning för att snart kunna erbjuda odlat kött på marknaden.

Positivt är att fler och fler accepterar fakta: jorden är begränsad, befolkningen ökar och kött är mycket resurskrävande. Men att den enda lösningen på problemet skulle vara att med genteknik ta fram låtsasköttfärs i ett laboratorium är förbluffande trångsynt. Det finns redan miljö- och djurvänliga alternativ till köttfärs – alternativ som varken kräver genmanipulation, uppluckring av viktiga lagar och försiktighetsåtgärder eller stora forskningsanslag.

En mängd olika företag runt om i världen tillverkar färs av till exempel sojabönor, veteprotein, svampprotein och baljväxter. I vissa fall efter metoder som använts i tusentals år. Produkter som i både smak, konsistens och näringsvärde utan problem kan ersätta köttet i köttfärssåsen, lasagnen eller vad det nu må vara. Det finns även schnitzlar, nuggets, filéer, korv, grytbitar, salami och mycket mer. Dessa produkter behöver inte forskas fram med hjälp av stamceller, utan består av naturliga råvaror och finns i din matvarubutiks frysdisk redan i dag.

Vad gäller genmanipulation av grödor för att öka produktiviteten vet vi fortfarande inte vilka konsekvenser det kan få på de livsviktiga ekosystemen runt omkring, på vår hälsa eller jordens långsiktiga produktivitet. Att det driver bönder i fattiga länder till självmord då de hamnar i en omöjlig beroendeställning till enskilda stora företag vet vi dock redan.

Vi behöver inte utsätta oss för dessa risker för att föda världen. Inte heller hjälper det mot jordbrukets kemikalieberoende. Vill vi på riktigt ställa om till ett hållbart och kemi-kaliefritt jordbruk som kan försörja oss nu och i framtiden är det ekologiskt som gäller. Ett funktionellt jordbruk med kretslopps-tänkande, som fungerar som den solfångare jordbruket egentligen borde vara, i stället för den energislukare det blivit idag. En global omställning till ekojordbruk skulle minska den totala produktionen med cirka 10 procent.

Lokalt i Sverige blir minskningen större, men i de länder som behöver det som mest kan faktiskt en omställning leda till en ökning, då moderna metoder som utnyttjar eko-systemtjänster och kretslopp samt väljer rätt gröda på rätt plats gör stor skillnad i exempelvis torra och utsatta områden.

En tioprocentig minskning av den globala produktionen hämtas lätt in genom exempelvis en minskning av köttkonsumtionen (över 50 procent av den mat som odlas ges till djur, vars kött står för mindre än 8 procent av det totala energiintaget) och matsvinnet (minst 20 procent av den producerade maten slängs).

Dessutom säkrar vi på så sätt matproduktionen nu och i framtiden, utan att riskera hela ekosystem med genmodifierade grödor.

Varför ta omvägen via laboratoriet när lösningarna redan finns?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel