Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marockos ockupation av Västsahara befästs genom klimatkonferens

Svenska pensionspengar bidrar till ockupationen

Nu pågår FN:s klimatkonferens COP22 och årets värdland, Marocko, har annonserat stora satsningar på grön energi. Men det finns en hake – flera av de planerade vind- och solkraftverken ligger i ockuperade Västsahara.

Svenska pensionspengar investeras i Siemens och Enel, företagen som bygger vindkraftverken i strid med folkrätten. I en kampanj i Brödet och Fiskarnas butik i Västerås uppmärksammas det här under veckan. Sverige bör agera för att inte bidra till en ockupation, både under COP22 i Marrakech och på hemmaplan.

Siemens ska tillsammans med Enel bygga de planerade vindkraftverken på ockuperat område där väderförhållandena är särskilt gynnsamma. En ny rapport från Western Sahara Resource Watch visar att 22 vindkraftverk som tidigare byggts av Siemens har genererat 95 procent av den energi som behövs för att utvinna icke-förnybara mineraler från Västsahara. Marocko exporterar nämligen stora mängder fosfat från en gruva i det ockuperade området, och med billigare energitillförsel kommer denna folkrättsvidriga exploatering att bli än mer lönsam.

Den rena, gröna energin produceras alltså med orena metoder. Siemens och Enel är inblandade i en verksamhet som strider mot folkrätten, eftersom naturresurser inte får utvinnas utan att de kommer befolkningen till del och utan att folket har gett sitt godkännande.

Att detta är ett grundläggande krav inom internationell rätt konstaterades i ett rättsutlåtande från FN år 2002. Västsaharierna har inte blivit tillfrågade, men de har tydligt visat sin åsikt – den 6 november, dagen innan COP22 inleddes, anordnades en stor demonstration mot Siemens och Enel i de västsahariska flyktinglägren.

Inget land i världen erkänner Marockos rätt till Västsahara. I september i år konstaterade EU-domstolens generaladvokat i ett utlåtande att Västsahara inte är en del av Marocko. Trots det tillåts ockupationen fortgå och Marocko tjänar på att plundra Västsahara på dess rika naturresurser.

Sedan 1975 har Marocko ockuperat Västsahara, Afrikas sista koloni, i strid mot beslut av FN och internationella domstolen i Haag. I det ockuperade området sker ständiga brott mot mänskliga rättigheter och västsaharier utsätts för godtyckliga fängslanden, försvinnanden och tortyr. Hälften av befolkningen bor sedan mer än 40 år tillbaka i flyktingläger i Saharaöknen i Algeriet.

Fjärde och Sjunde AP-fonden investerar i Siemens och Enel. Skärpta regler för AP-fonderna behöver antas så att svenska pensionspengar inte finansierar företag som bidrar till att Marockos ockupation av Västsahara befästs.

Sveriges regering och riksdag bör också, precis som redan skett i Norge och Danmark, uppmana svenska företag och investerare att inte investera i eller bedriva verksamhet i ockuperat område.

Klimatkonferensens värdland Marocko vill positionera sig som en frontrunner inom grön energi. Men att den gröna energin används till en ockupation kan inte ignoreras. Världens länders strävan efter mer förnybar energi får inte ske på bekostnad av folkrätten, och det bör Sverige vara tydlig med under klimatkonferensen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel