Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mårten Lundgren: Utan elever, ingen undervisning

När sju representanter för Sveriges Kommuner och landsting (SKL) går ut i VLT och kräver förändringar i lärarnas arbetstids-avtal kan man tro att det är en enig arbetsgivare som ställer dessa krav.

I själva verket är det en djupt splittrad organisation som ger sken av att ha alla Sveriges nästan 290 kommuner bakom sig. Splittringen blev synlig då tunga Social-demokrater tog avstånd från SKL:s krav i en debattartikel i Dagens Nyheter den 31 mars. Senare valde Folkpartiet att helt lämna förhandlingsarbetet med motiveringen att SKL:s linje i avtalsrörelsen inte gynnar kvaliteten i svensk skola.

SKL:s representanter visar okunskap i sitt inlägg. De senaste 15 åren har läraravtalen innehållit individuell lönesättning. Men nu framför SKL som en nyhet att bra medarbetare ska ha bra lön. För Lärarnas riksförbund har det varit en självklarhet.

SKL vill nu införa möjlighet att lokalt komma överens om arbetstidssystem som passar arbetsplatsen bäst, till exempel semestertjänst i stället för ferietjänst. Men den möjligheten finns redan och har funnits i tio år.

Det som är nytt är att SKL i år försöker tvinga på lärarna semestertjänst.

Vidare har SKL fel i att många friskole-koncerner har en konkurrensfördel eftersom de tillämpar semestertjänst med 40-timmarsvecka. I själva verket har många friskolor valt att använda avtal som liknar det kommunala ferietjänstavtalet.

Anledningen är enkel: Utan elever, ingen undervisning! Det är bortkastat att låta lärarna jobba 220 dagar när eleverna endast är i skolan 178 dagar.

Det nuvarande ferietjänstavtalet tar hänsyn till skolårets begränsningar genom att lärarna arbetar omkring 45 timmar i veckan under terminerna. På så sätt finns lärarna i skolan då eleverna behöver dem. Det är ett modernt avtal som riktar in sig på själva undervisningen som är arbetsuppgiften, inte var eller när förberedelsearbetet sker.

Lärarnas riksförbund är övertygat om att dagens arbetstidsavtal är det mest ändamålsenliga under de förutsättningar som råder.

Om SKL menar allvar när de hävdar att vi lärare är skolans viktigaste resurs borde de lyssna på oss när vi säger att det är viktigare att få till ett förtroendefullt samtal om skolans utveckling än strid om arbetstider.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel