Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Martin Andersson, SSU: Dags att vakna och försöka minska klyftorna

Vad är vår uppgift som poltiker? Här är en ideologiskt stor skillnad mellan de olika partierna. En skillnad som har utkristalliserats mer och mer under de senaste mandatperioderna.

För min egen del handlar politiken om ansvarstagande och förtroende. Vi har representativ demokrati i Sverige, vilket betyder att vi är ganska få människor som ska representera landets medborgare. Jag har fått förtroendet att vara en av dem som representerar och för fram befolkningens åsikter. Att få detta förtroende är något som man ska förvalta på ett ansvarsfullt sätt.

I Socialdemokraternas fall handlar det om att driva en utvecklande politik som gynnar alla människor i hela Sverige. Vårt medel som politiker är den skatt som Sveriges medborgare bidrar med. Vi socialdemokrater tycker att skatten skall användas till att utveckla allt som vi i Sverige gemensamt har bestämt ska ligga under statens ansvar. Exempelvis fungerande infrastruktur, skola, äldrevård, sjukvård, kultur.

Men staten är också ansvarig för att Sveriges medborgare ska känna sig trygga oavsett var i livet man befinner sig. Jag upplever inte att den borgerliga politiken tar ansvar för Sveriges befolkning och Sveriges utveckling. När barnfattigdomen ökar, när ungdomsarbetslösheten ligger på rekordnivåer, när barngrupperna blir större och tågen står still då bestämmer sig regeringen för att sänka skatten.

Ett annat exempel på felprioritering är infrastrukturen kontra inköp av nya helikoptrar. När regeringen satsar 800 miljoner kronor på infrastrukturen kallar man det för en historisk satsning och när man sedan några dagar senare presenterar inköpet av nya helikoptrar till försvaret visar det sig att de kostade 4,7 miljarder kronor. Här har vi ett exempel på att regeringens satsningar ofta bara gynnar en liten del av befolkningen, och när det gäller helikoptrarna vet jag egentligen inte vem det gynnar.

Att regeringens politik inte gynnar alla syns även i det femte jobbskatteavdraget där det är höginkomsttagarna och i stor utsträckning männen som får mer i plånboken genom regeringens politik. Nu är det dags att vakna upp och försöka minska klyftorna i Sverige i stället för att förebygga dem! Vi Socialdemokrater är beredda att göra det!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel