Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maskerad trio bröt sig in i klädbutik: "En impulsgrej"

Tre män döms för ett inbrott i en klädbutik som var föga planerat. Det tog mindre än tio minuter innan de greps med bilen full av stöldgods. En av männen har dessutom misshandlat sitt ex och döms nu till fem månaders fängelsestraff.

På kvällen den 14 januari år 2016 skedde ett inbrott i en klädbutik på Stora Gatan i Västerås. Bilder från en övervakningsfilm visar att tre maskerade personer tog sig in i affären genom att slänga en domkraft genom en glasdörr.

Ett vittne såg personerna försvinna i en bil. Polisen kunde sedan stoppa bilen, mindre än tio minuter efter att inbrottet ägt rum. Tre män fanns i den – tillsammans med en mängd kläder. Samtliga har erkänt att de deltagit i inbrottet. En av dem, en 24-åring, har berättat att det var en "impulsgrej".

Den tekniska bevisningen är omfattande och Västmanlands tingsrätt dömer därför samtliga för stöld. En 25-årig man avtjänar redan ett fängelsestraff som tingsrätten beslutar ska gälla även den nya brottsligheten. 24-åringen är också redan dömd i ett annat mål nyligen, till skyddstillsyn, som ska gälla även den nya brottsligheten.

Läs också: Grannar upptäckte pågående inbrott på Skälby

Misshandlade även sitt ex – "hon hade lovat att inte ta upp killar"

Den tredje, en 26-åring som bor i Västerås, döms även för att ha misshandlat sin före detta flickvän så att hon fick flera sår och blåmärken. Det hände i slutet på juni förra året. I förhör att har han berättat att han var svartsjuk i relationen. Den aktuella kvällen råkade han ha vägen förbi hennes bostad, såg att hon var hemma och gick upp för att hämta något som han hade kvar i hennes lägenhet. Kvinnan hade gäster på besök och hade somnat i sängen. Hennes ex blev arg eftersom en av gästerna var en man. Hon hade lovat honom att inte ta upp killar bakom hans rygg, har mannen sagt. Kvinnan vaknade av att han började misshandla henne. Dessutom slog han sönder tre dörrar i hennes lägenhet.

Läs också: Såg en av tjuvarna gå omkring i stulna jackan

Ska betala skadestånd till exflickvän och klädesbutik

26-åringen döms därtill för grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Straffet blir fem månader i fängelse. Han ska också betala 20 700 kronor i skadestånd till kvinnan som han misshandlade och, tillsammans med sina kumpaner som han stal kläder med, betala drygt 5 000 kronor i skadestånd till butiken och drygt 39 000 kronor till försäkringsbolaget.

Läs också: Vem stal julen? Jättetomte och snögubbe försvann från tak