Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massmördaren har erkänt

Anders Behring Breivik, 32, som dödade minst 92 människor på Utöya och i Oslo har erkänt dåden, enligt hans advokat som också fått höra motivet, men inte vill gå in på det.

I polisförhör har Anders Behring Breivik sagt att han vill ändra det politiska Norge genom våld, rapporterar tidningen VG.

- Han har berättat att han åkte till Utöya för att ge Arbeiderpartiet en varning om att domedagen kunde komma om partiet inte ändrade sin politik, säger Breiviks advokat Geir Lippestad till tidningen.

- Han ville skada partiet och rekryteringen så mycket som möjligt. Han kallar AP-folk för marxister, säger Lippestad.

Enligt Lippestad har hans klient sagt att han anser att det var avskyvärt att utföra morden men att ”det i hans huvud var nödvändigt”.

I ett mer än 1500 sidor långt dokument, upplagt som en dagbok, beskriver Behring Breivik hur han förbereder sig inför terrordåden, förberedelser som ska ha pågått så länge som nio år. Den sista noteringen i dagboken gjordes några timmar innan bomben i centrala Oslo briserade.

32-åringen har i sin dagbok berättat att han tog stora mängder anabola steroider veckorna före terrorangreppen.

På måndag hålls häktningsförhandlingar. Enligt advokaten hålls inga förhör på söndagen.(TT-NTB)