Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste betala tillbaka 160 000 kronor

 Den 64-åriga kvinnan var halvtidssjukskriven – och jobbade för mycket för att få sjukersättning.

Tingsrätten har nu friat henne från bidragsbrott och dömt henne för vårdslöst bidragsbrott.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern, har under många år varit sjukskriven på halvtid efter en trafikolycka. Försäkringskassan medger att man arbetar 80 timmar i månaden med bibehållen sjukersättning.

Problemet för kvinnan var att hon hade en anställning som inbegrep jourtid – alltså då hon formellt sett var anställd och hade lön men inte nödvändigtvis utförde något faktiskt arbete.

Anställningstiden inklusive jourtid översteg vid 20 tillfällen 80 timmar per månad och Försäkringskassan polisanmälde kvinnan och bestämde att hon ska betala tillbaka 160 000 kronor. Tingsrätten anser att kvinnan varit oaktsam som inte kontrollerat sin arbetstid. Hon döms till låga dagsböter.

Tingsrätten låter henne också slippa betala kostnaderna för sin försvarsadvokat eftersom rätten anser det viktigast att hon kan betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.