Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste man ha snopp för att kunna något om handboll?

Krönika

Jag är en total handbollsgalning och har varit det sedan jag själv började spela i mellanstadiet. Jag kan villigt erkänna att en av mina första pojkvänner gjorde slut med mig i tidiga tonåren för att jag pratade om handboll för mycket (så här i efterhand var vi nog helt enkelt inte menade för varandra).

Trots att jag i gymnasieåldern valde spel i fotbollsallsvenskan framför chansen till spel i handbollens högsta serie har jag dock alltid fortsatt att titta på och att älska sporten. Det snabba och rappa tempot på plan är i princip likvärdigt på dammatcher så väl som herrmatcher. Handboll är i mina ögon en av de sporter i världen som är mest jämställda.

Men i och med herrarnas handbolls-VM 2017 förminskade mina sportjournalistkollegor på Aftonbladets Sportbladet (i samarbete med alla de kanaler som inte har en enda kvinnlig expert med under handbolls-VM) jämlikheten i sporten fullständigt.

I en enkät där nio experter har fått uttala sig om Sveriges chanser i handbolls-VM är nio av nio män (!).

Hundra procent.

Alla.

Inte en enda kvinnlig expert fick uttala sig i Sportbladets enkät.

Hur man än vrider och vänder på det så är det tarvligt och pinsamt att Sportbladet – en av Sveriges största sporttidningar – inte ringer en enda kvinnlig expert när de gör en enkät om handbolls-VM. Framförallt då damhandbollen är så stor i Sverige och publiksiffrorna ständigt ökar för de kvinnliga elitlagen.

Eller som VästeråsIrstas nyckelspelare Ellenor Åström-Nilsson säger när jag pratar med henne om enkäten: ”Vi kvinnor tycker ju faktiskt också saker om herrhandbollen”

När jag såg enkäten i samband med söndagens match mot Argentina så började jag att ifrågasätta valet av experter och tänkte att Sportbladet har nog en bra förklaring till att det blev så galet. Men ju fler frågor jag ställde desto mer stod det klart att det finns ingen bra förklaring och det finns definitivt inga ursäkter.

För visst finns det kvinnliga handbollsexperter?

Ja, en snabb googlesökning ger oss namn som…Johanna Wiberg, före detta handbollsproffs och tidigare expertkommentator på SVT.Johanna Ahlm, landslagsspelare och expertkommentator på Viasat.Christina Ström, Radiosportens handbollsexpert.

Svårt att få tag i nummer? De svarade inte? Nej, den gubben går inte. Vi arbetar som sportjournalister år 2017 och då är jämställdheten mer värd än så. Och av Sveriges största sporttidning kan man kräva mer än så.

Annars undrar jag om det inte är så som det var med min tonårskärlek – att jag och Sportbladet helt enkelt inte är ämnade för varandra.

Och om jag får tycka till (som kvinnlig handbollsexpert och handbollsälskare) så tror jag att Sverige har goda chanser att gå långt. Nivån är dock lite för ojämn just nu och lägstanivån för låg. Men om man hittar självförtroendet så tror jag att spelare så som Jesper Nielsen och Jim Gottfridsson kan lyfta sig en nivå till. Och dessutom tror jag att kantspelarna Mattias Zachrisson och Jerry Tollbring kan bli nycklarna till framgång om deras positioner förvaltas väl.

Läs mer [+] om vad Sportens egna experter tror om Sveriges chanser i VM.