Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste man stå på händer för att tvätta underlivet i badhuset?

När ett nytt badhus nu ska byggas i Västerås, låt då en kvinnlig arkitekt utforma duschutrymmena! Hur kommer det sig att duschavdelningen på damsidan så gott som alltid är utrustad med enbart takduschar? Är det meningen att man ska stå på händer för att kunna tvätta underlivet? Varför finns det i princip aldrig en kompletterande rörlig dusch i dessa utrymmen?

Varför har inget hänt på duschrumsfronten i badhusen sedan 1940-talet? Måste utformningen av duschrum vara ett stort öppet utrymme med takduschar, som ger associationer till gaskamrarna i Auschwitz. Integritet är tydligen inte något att lägga vikt vid. Gör gärna ett studiebesök till Blå Lagunen på Island där de, trots mängder av besökare, har lyckats lösa detta med integritet genom en rad enskilda duschbås med halvdörrar á la provrum i klädaffärer.

Hur kommer det sig för resten att man värnar mer om integriteten i en klädaffär än i ett badhus? Det är inte roligt att exponera sin snart 70-åriga kropp med alla dess brister inför storögt stirrande tonårstjejer (som brukar duscha med bikini på eftersom de inte vill visa sina perfekta kroppar). Så snälla arkitekter, tänk till när ni bygger Lögarängens badhus, och alla ni andra kommuner med liknande badhus kanske också kan fundera på en förändring – det behöver inte alltid se ut som det har gjort i 100 år!

En tant som gillar att bada

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare