Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Maten är medicinen”

De svenska superbären är rena hälsobomberna. Ut i skogen och plocka! uppmanar Christine J. Farmarzi och Tina Runesson. De säljer hälsokost och kan mycket om nyttigheterna i våra blåbär, hallon och lingon.

I år är det blåbärsår. Skogarna är fulla av naturgodis. Christine J. Farmarzi tipsar om vildhallonen på Björnön längs vägen till pulkabacken. Hon och sonen Jonathan, åtta år, tycker att de är jättegoda.

Snart mognar även lingonen. Rika på vitaminer och antioxidanter även de.

– Bären innehåller också nyttiga fetter, säger Christine J. Farmarzi.

– Det gäller alla bär och speciellt havtorn, lingon och nypon.

Fetterna har en god inverkan på ämnesomsättningen. De är även bra för slemhinnorna genom att de bidrar med att hålla slemhinnorna glatta. Då utför slemhinnorna lättare sin uppgift att skölja bort allergi-framkallande ämnen och motverka exempelvis torra ögon och mun.

Blåbär är kända för sin förmåga att skydda ögats åldrandeprocess. De brukas världen över som ett hälsopreparat för ögonen. Det är främst tack vare alla antioxidanterna i blåbär. I vetenskapliga studier har forskarna också kommit fram till att blåbär har god effekt i att motverka viktuppgång och minska risken för diabetes.

Bär ska inte kokas om vi vill behålla nyttigheterna i bären. Däremot går det utmärkt att frysa in dem, påpekar Tina Runesson. Gärna att man så snabbt som möjligt fryser in nyplockade bär.

Hon tipsar också om chiafrön, honung och stevia som tillsatser vi kan använda för att undvika socker till bären, eller i sylt.

– Chiafrön förtjockar och det gör även psylliumfrön som binder vätska. Kallslungad honung eller kokossocker är utmärkt som smaksättare när man vill undvika vanligt vitt socker, säger Tina Runesson.

– Eller mixa bären med dadlar i en smoothie. Det blir mycket nyttigare än med socker.

Det finns även dadelsirap färdig att använda. Agavesirap är ytterligare ett sötningsmedel. Vaniljstångspulver kan användas för att runda av smaken.

– Det är jättegott att torka blåbär i ugnen och använda i müsli, säger Tina. Man ska torka dem i högst 45 grader.

Till hälsokostkedjan Life, där Christine J Farmarzi och Tina Runesson arbetar, kommer kunderna året om för att köpa superbären i form av drycker, pulver eller piller. Ofta ingår då även andra vitaminer eller ämnen i produkterna för att höja verkningskraften. Till exempel i blåbärspreparat för ögonen. Vi bör tänka på att det kan ta några månader innan vi märker någon effekt, påpekar de.

Kosten är viktig när vi vill hålla oss friska. Superbären kan ibland hjälpa oss att bota ett tillstånd, men de kan också ha en preventiv inverkan.

– Maten är medicinen, säger Tina Runesson och får medhåll av kollegan Christine.