Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda är Årets stjärnskott

Västerås filmfestival har korat fyra vinnare av årets specialpriser. Däribland skådespelerskan Matilda Tjerneld från Västerås som är Årets stjärnskott.

Matilda Tjerneld är på plats i Elite Stadshotellet på lördag för att ta emot priset.

Under det senaste året har Matilda Tjerneld satsat helhjärtat på film och tv för att utforska den delen av yrket.  Hon har tidigare arbetat över  tio år på teaterscener runt om i landet.

Just nu kan vi se henne i teveserien Familjen Rysberg på Barnkanalen. Hon har även medverkat i humorserien Boy Machine i TV4.

På Västerås Filmfestival är hon aktuell i kortfilmen "Vägen hem". Den tog sig till finalen i den prestigefyllda filmfestivalen i Los Angeles och vann Top Indie film awards i Kanada.

Filmen är skriven av Begonia Randhav, som även regisserat, och handlar om en familj som flyr från kriget i sitt hemland.

-Det är en högaktuell film med ett brännande tema och jag är glad över att den redan nu nått ut till så många människor världen över, säger Matilda Tjerneld.

"Vägen hem" har produktionsår 2015 och deltar därför inte i tävlan i Västerås. Det gör däremot kortfilmen "Stödgruppen" från i år av samma regissör.

Matilda Tjerneld kommer till Västerås under filmfestivalen och räknar med att hinna se många filmer. Hon bor i Stockholm, men föräldrarna, skådespelarna Katarina Söderberg och Tomas Tjerneld, finns i Västerås.

På filmgalan koras ytterligare tre vinnare av specialpris. Årets hederspris går till skådespelaren Lennart Jähkel. Många tv-tittare känner igen honom efter succén Pistvakt och, mer nyligen, släktforskningsprogrammet "Vem tror du att du är?"

Lennart Jähkel har inte möjlighet att hämta sitt pris. Han får det i Stockholm istället och en film från överlämnandet visas på galan i Västerås på lördag.

Priset för bästa barnskådespelare tilldelas André Persson-Gintner i Malmö och Årets talang är grafikern och animatören Charlie Filmberg, Västerås.

Charlie Filmberg befinner sig  i Vancouver där han arbetar med två kommande filmer. Han berättar att han gläder sig åt sina  framsteg inom yrket och sin snabba klättring inom produktionen.

Charlie Filmberg har bland annat medverkat som animatör i filmerna Djungelboken och Ghostbusters.