Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Teljebäcks försvar för Cannes duger inte – mötet på Rivieran avgjorde inte investeringsbeslut

Artikel 3 av 6
Västerås stads resor till Cannes
Visa alla artiklar

Kommunledningen har lagt 100 000 kronor om året i minst tio års tid på att åka till en fastighetsmässa på franska Rivieran. Särskilt som kommunen dessutom inte har kunnat redovisa några konkreta resultat av resorna. Det tycker ledarredaktionen är slöseri med skattebetalarnas pengar.

I en intervju med VLT:s reporter i lördagens tidning besvarade kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) min kritik.

Resan till Cannes är enligt Teljebäck helt nödvändig för att få hit tillräckligt med företag och värd varenda krona, ”annars skulle vi inte åka dit”.

Huruvida det han säger stämmer är svårt att uttala sig om, eftersom det som sagt var inte finns någon ordentlig utvärdering av vad skattebetalarna fått ut av Cannesresorna.

Men om det nu har varit värt varenda en av de 111 200 kronorna som det har kostat att skicka dit fyra personer från kommunledningen, då undrar man ju varför han senare under intervjun säger att de kanske kommer att skicka färre personer nästa år? Om resorna ger så bra valuta för pengarna borde väl kommunledningen istället kanske överväga om man behöver skicka fler personer till Cannes?

I intervjun på nyhetsplats presenterar Teljebäck också för första gången två konkreta resultat, två satsningar som han menar inte hade blivit av om kommunledningen inte hade åkt till mässan i Cannes.

”Ja, vi har till exempel bolaget Tornet som etablerat sig i Västerås och bygger hyreslägenheter. Satsningen på att göra Igor till en galleria är också ett resultat efter ett besök i Cannes.”

Det låter ju bra. Som vi kunde läsa i tidningen i förra veckan är köerna långa för att få en hyreslägenhet i Västerås och city behöver moderniseras.

Med kommunens undermåliga utvärderingar i bakhuvudet bestämmer jag mig dock för att dubbelkolla Teljebäcks uttalande. Jag ringer upp VD:n för Tornet, Göran Wendel, och frågar hur det kommer sig att de valt att satsa i Västerås?

”Det beror ju på flera skäl. Västerås är ju en stad med god tillväxt, intressant näringsliv och ligger behagligt nära Stockholm om man får säga så, det finns bra pendlingsmöjligheter.”

Sedan berättar han vidare att samarbetet med Västerås stad fungerar bra. Han framhåller och understryker hur professionella både politiker och tjänstemän på kommunen är. ”De förstår oss som företag, de är snabba och effektiva när de handlägger ärenden.” Tornet har verksamhet i många kommuner och Västerås är verkligen bra att ha att göra med, menar Wendel.

Han säger ingenting om mässan i Cannes, så jag frågar lite om Tornet har varit där och träffat Västerås, och det har de. Till slut ställer jag frågan rakt ut:

”Så mötet med Västerås stad i Cannes var inte avgörande för att ni valde att investera i Västerås?”

”Nej, det var det inte.”

Vad sägs om att kommunledningen slutar att åka på resor till Cannes i hopp om att locka fastighetsbolag och i stället lägger de pengarna på att fortsätta det goda arbete som kommunen uppenbarligen redan gör på plats i Västerås?

Anmäl text- och faktafel