Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matjätte börjar hämta sitt bubbelvatten från källa i Kolsva: ”Kunderna efterfrågar svenskt vatten”

Ica har bestämt sig för att sluta hämta sitt mineralvatten från en källa i Telemark i Norge. Istället ska det hämtas från Guttsta Källa i Kolsva.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Ica Sverige har letat länge efter en källa i Sverige som lever upp till matjättens höga kvalitetskrav. Och nu har man alltså hittat rätt. Ica Sverige har skrivit avtal med Guttsta Källa i Hedströmsdalen i Kolsva, norr om Köping.

Det nya samarbetet innebär att produktionen kommer närmare och beräknas ge minskning av klimatpåverkande utsläpp på cirka 258 ton koldioxidekvivalenter per år jämfört med att hämta vattnet från Norge, skriver Ica i ett pressmeddelande.

– Vi har under lång tid jobbat för att hitta en svensk källa för vårt egna mineralvatten. Kunderna efterfrågar vatten från svenska källor och det betyder mycket att vi nu lyckats hitta ett alternativ i Sverige som minskar vårt klimatavtryck, säger Maria Smith, chef hållbarhetsstrategi, Ica Sverige.

Försäljningen av vattnet ska samla in medel till Ica Stiftelsen och förhoppningen är att insamlingen ska generera cirka en miljon kronor per år till projekt inom hälsa och integration.

Redan i februari berättade vi att det porlar på för Guttsta källa utanför Kolsva som förra året lämnade ifrån sig källvatten så det räckte för en rekordproduktion och under den heta sommaren var både läsk och vatten högvilt.