Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Bennbo: Skolornas vinst ska bestå av barnens utveckling

Jan Rejdnells artikel genomsyras av en stor skepsis mot våra kommunala skolor, som han är rädd att elever ska ”tvingas tillbaka till” om de rödgröna efter valet förbjuder skolor att låta vinster gå till aktieägare i stället för till utveckling av den pedagogiska verksamheten och barnen.

Som en av många stolta pedagoger i Västerås kommunala skolor vill jag här bemöta det han skriver.

Det finns både kommunala och fristående skolor där barnen trivs bra och fungerar. Det motsatta gäller också. Det som jag och många med mig dock tycker är märkligt är hur olika förutsättningarna är och tillåts vara. Om ett barn kommer från en fristående skola till en kommunal, har vi pedagoger ingen ”rätt” att få förhandsinformation om den eleven. Åt andra hållet gäller dock informationsrätten.

En friskola behöver märkligt nog inte ha skolsköterska, kurator, gymnastik- eller slöjdsal. En friskola kan säga nej till barn som är extra resurskrävande och därigenom kräver mer för att få den utbildning som alla barn i Sverige har rätt till enligt vår grundlag.

Antalet undervisningstimmar är tydligen inte heller relevant för att utbilda en elev eller sätta betyg. Det finns friskolor som ”slår ihop” bild, idrott, slöjd och hemkunskap och betar av hela terminens jobb i dessa ämnen under en vecka. Vad säger det om synen på inlärning, kontinuitet och fördjupning?

Rejdnell skriver vidare att en fristående skola aldrig kan slösa med pengarna på samma sätt som kommunala skolor gör. Låt oss då ta exemplet med den nationella gymnasiefriskola, där det köptes in dyra datorer till eleverna från ett dataföretag som också ägdes av gymnasieskolans ledning.

Varje krona tittas på ute i kommunala skolor, som tvingas till dyra hyror för egna lokaler. Skolpengen medför dessutom att en hel skola kommer i gungning så fort några barn flyttar. Det är ett feltänk.

Det handlar om vårt samhälles grundsyn. Vad ska få kosta? Vilka är grundstenarna? En skola ska aldrig vare sig kunna gå med vinst eller förlust i pengar!

Den vinst som våra skolor ska göra ska bestå av barnens utveckling till trygga individer med goda förutsättningar att ta hand om det samhälle de själva lever i! Det är en skola att vara stolt över!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel