Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mats Bennbo: Spara 25 miljoner – vilket dråpslag för skolan i Västerås

Att prata om ökad måluppfyllelse och bättre arbetsvillkor för oss pedagoger i samma andetag som man tar bort ohyggliga 25 miljoner kronor, är inget annat än en ren skymf, tycker en pedagog.

För två veckor sedan var det dags att samla samtliga kommunala pedagoger för en omstart, en ny väg med möjligheter och visioner. Vi satt där i Bombardier Arena, flera tusen skolanställda i Västerås, och lyssnade på när bland andra de nya högsta skolcheferna i vår stad, Eva Wetterstrand och Teddy Söderberg, presenterade sin nya (vår nya) arbetsmodell.

Jättemötets röda tråd utbasunerat på jumbotroner var att det ser illa ut resultatmässigt för våra elever, men att det minsann nu skulle bli andra bullar. Från att i dagsläget ha en placering långt över 100 kommuner ner i framgångslistan, ska vi nu inom tre år tillhöra topp 20 i landet. Enligt utsago hade man pratat mycket med de anställda för att bilda sig en uppfattning om läget. Nu ska vändningen komma.

Dagen efter detta visionära möte skriver VLT att Västerås ska spara 25 miljoner kronor på grundskolan före nyår, då ”det finns för mycket personal inom skolan”. Vilket dråpslag! Om detta yppades inte en mening på måndagens möte med högsta ansvariga för nämnda verksamhet!

Att prata om ökad måluppfyllelse och bättre arbetsvillkor för oss pedagoger i samma andetag som man tar bort ohyggliga 25 miljoner kronor, är inget annat än en ren skymf. Hade de verkligen pratat med dem som utför jobbet hade de vetat om att neddragningarna i vår kommun har varit stora under längre tid.

Personer som går i pension ersätts inte och många pedagoger i förskola, skola och fritids går på knäna redan. Var finns de rektorer och skolledare som visar civilkurage och säger ”nog nu” för sina elevers och sin personals skull? Varför hörs de aldrig i debatten?

Ett annat mantra från våra styrande är att de kommunala skolorna ska kämpa mot friskolorna, som ivrigt påhejas av Svenskt Näringsliv, då vi ”konkurrerar på lika villkor”.

Spara flosklerna. Jag vet flera fall där friskolor nekar barn som anses för svåra (läs dyra) att ta in. Det är också sällan man hör om en friskola som tar hand om tio nyanlända somaliska barn. Skolpengen tar man dock gärna hand om så bra att våra skattepengar i många fall uppenbarligen kan miljonavlöna friskolans aktiebolag.

Våra kommunala skolor styrs i dag av allsmäktiga ekonomer utan inblick i barnens vardag. Det verkar inte finnas någon nedre gräns för hur mycket folk man kan ta bort. När ska politiker och ledare inse att det behövs gott om vuxna kring våra barn?

Lärarlegitimationen i all ära, men det krävs vuxenkontakt. Vi behöver vara flera vuxna på varje barngrupp och klass! Endast så får vi ökad måluppfyllelse och en attraktivare arbetsplats.

Barnen, det finaste vi har, förtjänar bättre i Västerås. Läser man skollagen (vilket uppenbarligen inte en enda av de styrande har gjort) har de dessutom rätt till det och har haft det hela tiden. Jag hör samma diskussioner på våra kommunala skolor runt om i vår stad.

Det pratas stopp. Det pratas ”nog nu”.

Det pratas strejk.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel