Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MBR: Ökad samverkan viktig för att lösa behoven

Landstinget Västmanland svarar för sjukvården i länet och gör de bedömningar som är nödvändiga för bästa möjliga sjukvårdsinsatser.

Mälardalens Brand- och räddningsförbund har inte medicinsk kompetens att bedöma detta, men är mycket positivt till samverkan och att hjälpa landstinget i de fall man så önskar.

Hur denna hjälp ska ske måste landstinget besluta om utifrån effekter av åtgärderna, ekonomin och resurserna. Som all annan offentlig verksamhet måste alltid bedömningar göras hur skattemedlen bäst kan användas, men ökad samverkan är nog viktig för att lösa såväl nuvarande som framtidens behov.

Kommunerna Västerås, Hallstahammar, och Surahammar har beslutat att bedriva räddningstjänst gemensamt i kommunal-förbundet Mälardalens Brand- och räddningsförbund (MBR). Vad förbundet ska göra framgår av en så kallad förbundsordning som kommunerna beslutat om. I denna förbundsordning står att vi ska bedriva räddningstjänst och förebyggande brandskydd. Dessa uppdrag ska vi självfallet bedriva med högsta möjliga kvalitet och inom den tid som står till buds.

Övriga närliggande uppdrag kan också utföras åt medlemskommunerna mot särskild ersättning. Ett exempel är då sjukvårdsuppdrag, vilket görs i Surahammar, där Surahammars kommun betalar förbundet för att åka på sjukvårdslarm så kallad IVPA i Surahammar, och för Virsboområdet begränsat till hjärtstopp, andningsstillestånd och medvetslöshet.

Genom ett politiskt beslut i Surahammar har MBR därmed fått dessa tilläggsuppdrag och därför också kunnat skriva avtal med Landstinget Västmanland.

Om samma uppdrag ska utföras i Västerås och/eller Hallstahammar krävs alltså motsvarande beslut och ersättningssystem för att inte gynna eller missgynna särskild kommun.

Förutsättningen är också att Landstinget är villigt att teckna avtal med MBR, och att dessa typer av larm snabbt kommer till MBR utan fördröjning. Ett alternativ i sammanhanget är att landstinget direkt ersätter MBR för uppdragen, vilket man hittills inte bedömt vara aktuellt.

Avslutningsvis är jag mycket positivt inställd till att ha engagerade brandmän som vill göra samhällsnyttiga insatser, även om dessa är utöver vårt huvuduppdrag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel