Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MDH forskar på bästa sättet att lagra förnybar energi

Ett sätt att lösa klimatkrisen och den globala uppvärmningen är att hushållen själva kan alstra förnybar energi – och kunna spara den hemma. Nu inleder Mälardalens Högskola ett forskningsprojekt på området.

Projektet är treårigt och görs tillsammans med fastighetsägare och energileverantörer. Studien ska svara på hur fastigheter med solceller och energilager ska kunna utnyttjas på bästa sätt för att tillverka energi och spara den och använda den vid exempelvis energitoppar, på natten eller molniga och regniga dagar.

Den snabba teknik- och kostnadsutvecklingen på batterier och solceller leder till att allt fler fastighetsägare installerar solceller med tillhörande energilager i form av batterier och/eller ackumulatortankar.

– MDH har utvecklat ett modellverktyg, Optice, som vi använder för att förstå hur olika fastighetstyper kan utnyttja solel och energilager. Genom att expandera våra fastighetsmodeller kan energidynamiken i el- och fjärrvärmenät beskrivas och även optimeras, säger Jinyue Yan, professor i energiteknik, projektledare och profilledare för Future Energy Profile på MDH, i ett pressmeddelande.

Projektet sker i samverkan med fastighetsbolagen Castellum och Wallenstam samt Mälarenergi och Göteborg Energi.

Mälaranergi ger stöd till forskningsprojektet för att kunna hjälpa till att göra nytta för samhället och minska negativ miljöpåverkan.

– Projektet kan hjälpa oss förstå hur fastigheters lagringkapacitet kan utnyttjas för att minska behovet av reservaggregat under toppbelastning, något som både är kostsamt och dåligt för miljön eftersom man då tvingas använda fossileldade anläggningar”, säger Joacim Sundquist och Elena Tomás-Aparicio, på Mälarenergi, i ett pressmeddelande.