Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MDH:s miljökrav var olagliga

Livsmedelsjätten Fazer fick rätt mot Mälardalens högskola i Förvaltningsrätten. MDH:s miljökrav godkändes inte enligt lagen.

Nu måste hela upphandlingen om catering av mat till Högskolan göras om.

Fazer Food Services AB och Högskolerestauranger AB kämpade om både mat- och konditorileveranser till Mälardalens högskola.

Båda sidor vann delvis. Fazer vann konditorivarukontraktet, medan Högskolerestauranger tog hem kontraktet på matleveranser.

Men Fazer ansåg sig orättvist behandlade och ansåg att MDH inte hade följt lagen när Högskolerestauranger vann cateringkontraktet.

Högskolerestauranger AB (som i högskolevärlden brukar förkortas till Hörs) hade fått fördelar redan från början, ansåg Fazer. Bland annat hade upphandlingen miljökrav som gynnade Högskolerestauranger.

Det handlade om transporter: ”Det är givet att befintlig leverantör inte har några transporter och att upphandlingen riktats på så sätt att ingen annan än just Högskolerestauranger kan få max poäng”, skriver Fazer i ett överklagande.

Fazer ansåg också att Högskolerestauranger hade gynnats när det gäller hyreskostnader.

Fazer fick helt rätt av Förvaltningsrätten i Uppsala. Upphandlingen av catering av mat var inte enligt lagen, ansåg rätten.

Vad händer nu?

–Vi vet inte riktigt hur lång tid det tar, men vi sätter igång direkt, säger Elin Sjöstrand-Olander, fastighetschef på MDH:s campussektion.

Blir det här dyrt för Mälardalens högskola?

–Nej, om man inte räknar med vår arbetsinsats.

Och det är ingen risk att eleverna blir utan mat?

– Nej, vi har direktupphandlat catering, och då har vi i första hand använt oss av Hörs, som vi redan har ett restaurangavtal med. Det blir nog så som vi löser detta.

Sträng lag

Lagen om offentlig upphandling ger mycket tydliga regler om vad en offentlig verksamhet (kommuner, landsting, högskolor, staten) kan göra innan de skriver kontrakt med en leverantör.

Upphandlingen ska ge samma möjlighet åt alla företag att konkurrera på lika villkor. Lagen är hårt anpassad till EU:s konkurrenslagstiftning.