Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MDH:s solcellsbil tog sig tvärs över Australien

Det blev succé för solcellsbilen från Mälardalens högskola, MDH, när den tävlade i Australien förra veckan. MDH Solar Car gick i mål som femte bil i adventure-klassen.

MDH Solar Car skar mållinjen i lördags klockan 9.40 lokal tid i Adelaide, Austraslien. Den soldrivna bilen hade då varit ute i sex dagar och avverkat 300 mil genom Australien.

– Vi är extremt nöjda med att vi kom i mål med vår bil. Det har varit svårt och utmanande, men vi gav aldrig upp och därför klarade vi det, säger Evelina Edström, PR-ansvarig i MDH Solar Team, i ett pressmeddelande.

Meningen var att MDH Solar Car skulle tävla i den mer prestigefyllda challenger-klassen men leveransproblem av solcellsbilens batteri gjorde att MDH-studenterna inte hann fram i tid till det första stoppet – resultatet blev att ekipaget då i stället fick delta i adventure-klassen.

Väl ute på vägarna visade dock MDH Solar Car att den var byggd för att klara alla strapatser – och alla väder: spöregn och 44-gradig hetta stoppde inte den svenska solcellsbilen.

– Vi gjorde det bästa av situationen och de blev ett väl godkänt resultat. Det var tuffare än väntat och problemlösning på plats sattes verkligen på prov. Men vi har fått nya vänner på andra universitet och mycket erfarenhet som vi kommer att ha med oss resten av livet, säger Evelina Edström.

Bridgestone Solar Challenge arrangeras vartannat år – nu börjar arbetet på MDH för att hitta nya studenter som ska utveckla nästa solcellsbil som ska vara med i tävlingen 2019.

– Vi hoppas att fler studenter ska känna inspiration och motivation att fortsätta med projektet. Detta är en tävling som gynnar miljön, framtidsperspektiv inom ingenjörskap och fordonsaspekt samt skapar kontakter runtom i världen, säger Evelina Edström.

Årets MDH-team landar på Arlanda under tisdagen den 17 oktober.