Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MDH-studenten Saga prisas kungligt för sin nya app-idé

23-åriga Saga Wahlström, student på Mälardalens Högskola i Västerås, tilldelas årets Queen Silvia Nursing Award för bästa nya idé som kan förbättra vården och omsorgen av äldre.

Annons

Saga Wahlström har utvecklat en mobilapplikation som förenklar kommunikation och övervinner språkförbistring mellan vård- och omsorgspersonal och deras patienter.

– Det är en stor ära för mig eftersom mitt intresse för äldrevården är stort. Idéen med applikationen växte fram under tiden som jag arbetade inom vården och utbildade mig till sjuksköterska, säger Saga Wahlström, som går femte terminen på sjuksköterskeprogrammet vid MDH, i ett pressmeddelande.

Saga Wahlströms idé handlar om att göra en applikation, dels med översättningsfunktioner för att kunna kommunicera med personer som har nedsatt talförmåga eller med personer som har ett annat modersmål än svenska, dels med en kalender där aktiviteter som finns inplanerade presenteras bildligt i stället för skriftligt.

Under en ceremoni den 19 april tar Saga Walhström tillsammans med vinnare i Finland och Polen emot utmärkelsen från Hennes Majestät Drottning Silvia.

Stipendiet bestå av en penningsumma om 50 000 kronor samt ett årslångt deltagande i ett specialutformat praktikantprogram inom vård- och omsorgssektorn hos svenska och internationella partners till den kungliga stipendiestiftelsen.

– Det är en jätterolig möjlighet som kommer att ge mig ny erfarenhet. Bland annat har jag blivit tillfrågad att sitta som adjungerade studerandeledamot i svensk sjuksköterskeförenings etiska råd under en period, medverka på konferenser med Vårdförbundet och åka utomlands på praktik. Jag vet ännu inte var vägarna bär efter denna resa, men det känns som en riktigt spännande och bra start på karriären, säger Saga Wahlström, som är bosatt i Enköping.

Juryn utsåg Saga Wahlström till årets stipendiat med följande motivering:

”Ett applikationsbaserat språk- och kommunikationsstöd ligger rätt i tiden och möter ett stort behov för alla inom dagens vård och omsorg. Det är en väl genomtänkt idé med en strukturerad lösning som utstrålar kreativitet och nyfikenhet vilket gör Saga till en mycket god förbild och värdig stipendiat.”

Queen Silvia Nursing Award delades ut för första gången 2013 och syftar till att möta en av framtidens största vårdutmaningar genom att tillhandahålla nya idéer och kompetenser inom vård och omsorg av äldre. Målet är att öka statusen för både utbildningen till sjuksköterska liksom yrket i sig.

Stipendiet delas årligen ut till en student som bidrar med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre. I år genererade stipendiet över 200 idéer från sjuksköterskestudenter runt om hela Sverige.

Om Queen Silvia Nursing Award

Queen Silvia Nursing Award instiftades med anledning av Drottningens 70-årsdag den 23 december 2013 med syfte att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.