Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med fokus på mattan

Camilla Danielsson vill köpa en matta som kan sätta tonen för hennes nya vardags- rum. – Mattan är central. Den jag har nu är för liten och gör att soffan försvinner, säger hon. Drömmen är ett ljust och stilrent hem med blandade stilar. Hon gillar både industristilen och exotiskt medelhavsstil och har svårt att hitta rätt blandning. Hon tycker om naturfärger och starka färger från Marocko. Planen är även att pryda väggarna genom att rama in en del personliga och köpta bilder. Bordet ska målas svartbrunt och nya gardiner och taklampa ska även inhandlas.

Camilla hoppas att mattan ska lägga grunden för resten av inköpen. Tillsammans åkte vi till Mattbolaget för att se om de kunde hjälpa till.

Väl på plats välkomnades vi av Peter Eriksson, Fredrik Eriksson, Johanna Eriksson och Karl-Johan Nyberg, alla extremt ivriga att visa just sitt val av vad de trodde Camilla skulle gilla.

– När man kommer hem vill man ha det mysigt, och kanske titta lite på tv och äta chips. Man behöver något praktiskt som håller. Man ska köpa kvalité till de ställen där man är mest i hemmet. De vrår där du inte är kan du ställa billigare saker. Men oftast gör folk tvärtom, säger Peter Eriksson.

– Jag tycker att du ska ha en ullmatta, den håller i 20 år. Du kan spilla, slita och greja utan problem. Jag tycker även att den ska vara maffig och nå ut till balkongdörren, fortsätter Peter.

I dag är det vanligt att soffan står mitt i rummet mot en vägg. Peter tycker att det är viktigt att den står på textil, i alla fall de yttersta benen, för att skapa en helhet. Och att våga färg.

– Därför tycker vi att man ska ta med sig mattor hem och prova och se mattan i rätt miljö och ljus. Det kan vara svårt att se den här bland alla andra mattor, säger Peter.

Johanna Eriksson tar med Camilla till Kelim-mattorna, som hon genast berättar att hon tycker om. Hon har svårt att tycka illa om någon av de unika färgglada mattorna som Fredrik och Karl-Johan drar fram bland de enorma högarna. Deras hjälp är ovärderlig, utan dem skulle det vara svårt att se någonting.

Vi tittar på plastmattor, ryamattor, syntetiska mattor och sisalmattor men Camilla dras tillbaka till Kelimmattorna. Snart har hon valt ut sex stycken som hon vill ta med hem och prova.

Vi åker till hennes lägenhet och lägger en matta i taget under soffan och bordet. Det är tyst, vi går runt och känner och tänker, ibland görs små utrop av förtjusning. Camilla flyttar kuddar och ljus för att få en känsla av vad hon gillar. När den färgglada kelimmattan i lila, turkos och grönt läggs vid det mörka skåpet och gråa soffan kommer rysningarna.

– Oj, va snygg, mönstret är helt underbart. Vi tar den, säger Camilla och skrattar.

Hur var det med priset nu då? Cirka 6000 kronor. Det är en investering för livet. Camilla behöver tänka på saken så vi lämnar henne i lägenheten med en hög mattor på hallgolvet.

Fem dagar senare får jag ett mejl. Camilla slog till på den lysande mattan och ser nu fram emot att inreda resten av vardagsrummet.

Maria Björkman